ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 (λευκή διαδικτυακή Εορτή του Θερινού Ηλιοστασίου).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Την 23/6/2021 έλαβε χώρα για τους αδελφούς η λευκή διαδικτυακή Εορτή του Θερινού Ηλιοστασίου της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου.

Με απόφαση του Ενδοξοτάτου Μεγάλου Διδασκάλου αδελφού Παναγιώτη Θαλάσση, την οργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης ανέλαβε και συντόνισε η ερευνητική Σεπτή Στοά «Θεόφιλος Σαρίκας» και το παρόν έδωσε πληθώρα αδελφών εξ όλων των Στοών Αθηνών και επαρχίας, καθώς και οικείοι και προσκεκλημένοι των αδελφών.

Η εκδήλωση άρχισε με την ανάκρουση του ύμνου της Μεγάλης Στοάς και στη συνέχεια ο Σεβάσμιος της Σεπτής Στοάς «Θεόφιλος Σαρίκας» έκανε μία σύντομη αναφορά στους συμβολισμούς του Θερινού Ηλιοστασίου.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, όταν τον λόγο έλαβε ο Ενδοξότατος Μέγας Διδάσκαλος, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, ανέφερε πως η θεματολογία των εργασιών του φετινού Θερινού Ηλιοστασίου επιλέχθηκε να περιστρέφεται γύρω από θέματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λόγω της συμπληρώσεως 200 ετών από την έναρξή της και σε συνέχεια και επέκταση των όσων εκτέθηκαν στην τελεσθείσα υπό της Μεγάλης Στοάς εκδήλωση για την Εικοστή Πέμπτη (25η) Μαρτίου (https://youtu.be/_wX6Eja0pJ4?list=PLjC7yM5tunokJboevxzDbgRBJDGeL6Z7h) . Περαιτέρω ανέλυσε ότι η εκδήλωση έχει δύο μέρη :

Στο πρώτο μέρος εξετάζεται μία διαφορετική από τα συνήθη θεώρηση της προσωπικότητας και του έργου, αλλά και εν γένει της ιστορικής παρουσίας του μάρτυρος πρωτεργάτη Ρήγα του Θετταλού, για χάρη της σφαιρικότητας στην κατανόηση της προεπαναστατικής εποχής και των διεργασιών για καλλιέργεια εθνικής συνείδησης, ως εκ των ουκ άνευ πυλώνα για την επανάσταση και την εξέλιξή της μέχρι και την δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους, όπως η συνέχεια (εμφύλιες διαμάχες και ατέρμονες διενέξεις, πολιτικές και στρατιωτικές) έδειξε. Το πρώτο αυτό μέρος εστίασε στο ότι ο Ρήγας «υποδαύλισε», όσο κανείς άλλος στα χρόνια του, την προσδοκία της απελευθερώσεως και την συνδύασε με κοινωνικό μετασχηματισμό και ηθική ανάπλαση του ανθρώπου (όπως έγραψε ο Στέλιος Ράμφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 18ης Απριλίου 2021).

Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται ένα πολύ λίγο γνωστό ζήτημα, η δράση των Φιλικών κατά και μετά την επανάσταση. Η Φιλική Εταιρεία αυτοκαταργήθηκε με την επανάσταση, αφού έτσι ολοκλήρωσε το έργο της, οι Φιλικοί όμως ; Το ερώτημα απαντάται στην εκδήλωση με την παρουσίαση της δράσης Φιλικών, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Γρηγορίου Δικαίου-Παπαφλέσσα, του Νικολάου Φλογαίτη, που πρωταγωνίστησαν όχι μόνο στην επαναστατική δράση αλλά και στις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις που ακολούθησαν την επανάσταση, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα στοιχεία της δράσης του καθένα, όχι πολύ γνωστά, από την σχολική μας τουλάχιστον ιστορία. Έτσι καταδεικνύεται ότι η βασισμένη σε τεκτονικές αρχές, αντιλήψεις και πρακτικές (όπως αποδείχθηκε στην προαναφερόμενη εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, www.aasrgreece.gr ) Φιλική Εταιρεία μεν εξέπνευσε, οι Φιλικοί όμως συνέχισαν να πρωτοστατούν και στην επανάσταση και στην δημιουργία και την ζωή του νέου Κράτους.

Αφού τα δύο μέρη της θεματολογίας αναπτύχθηκαν, στο πλαίσιο της συλλογικής εργασίας της ερευνητικής Στοάς, υπό των αδελφών μελών της Στοάς, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέλεση των καθιερωμένων τεκτονικών προπόσεων και την ανταλλαγή ευχών για καλό καλοκαίρι, με υγεία και την ελπίδα οι συνθήκες να επιτρέψουν την διά ζώσης επαφή των αδελφών και τέλεση εργασιών από την νέα τεκτονική περίοδο.

Ακολουθεί το βίντεο της εκδήλωσης:

Εκ της Μεγάλης Γραμματείας

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top