Φιλοσοφικό Περιεχόμενο του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου

Ο Αρχαίος & Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος δεν είναι προσδεδεμένος με συγκεκριμένες φιλοσοφικές, θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλου είδους θέσεις, απόψεις και σχολές. Διακηρύσσει και προάγει την ανεξάρτητη και απολύτως ελεύθερη σκέψη και επιτρέπει την ελεύθερη διατύπωση και υποστήριξη οποιασδήποτε άποψης μέσα στο ευρύτατο πλαίσιο της βασικής επιδίωξης του Τεκτ∴ που είναι η ανεύρεση της αλήθειας.

Οσοδήποτε ανέφικτος ή ουτοπιστικός και αν φαίνεται ο στόχος αυτός, ο Αρχαίος & Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος πιστεύει πως η προσπάθεια για την προσέγγισή του, εξυψώνει και βελτιώνει τα μέλη του και μέσω αυτών το περιβάλλον τους και επαγωγικά την κοινωνία.

Ο Αρχαίος & Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος πιστεύει στην ύπαρξη μίας θεμελιώδους Δημιουργού Αρχής, την οποία αποκαλεί «Μεγάλον Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος» (Μ∴Α∴Τ∴Σ∴). Την ερμηνεία της Αρχής αυτής εναποθέτει στην συνείδηση κάθε μέλους του.

Ο Αρχαίος & Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος δεν δέχεται καμία άλλη a priori ή από καθέδρας αλήθεια και καμία προκατασκευασμένη ή τυποποιημένη λογική.

Το πρότυπο του Τέκτονα του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου είναι ένα άτομο ως κινούμενο ερωτηματικό. Ένας μαθητής δια βίου. Ένας ερευνητής της αληθείας χωρίς όρια.

Ένας προσηνής και ευπρεπής αναζητητής, ένας καλοπροαίρετος ακροατής και ένας ειλικρινής συμπαραστάτης. Ένας δίκαιος συμπολίτης και έντιμος εργοδότης ή εργαζόμενος. Ένας κοινωνικός άνθρωπος, δίχως προλήψεις, φανατισμούς και εμμονές ή εμπάθειες, με ανοχή και αγάπη προς τον άνθρωπο και όλη τη φύση, με αφοσίωση στην οικογένειά του, με φιλοπατρία και ευσέβεια.

Ο Τεκτονισμός του Αρχαίος & Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος δεν είναι θρησκεία. Οι θρησκείες έχουν έναν Ιδρυτή, ένα δόγμα, διατυπωμένες οντολογικές και θεολογικές διδασκαλίες που συνήθως αποδίδονται στον ιδρυτή ή τους μαθητές του, οι οποίες απαγορεύεται να μεταβληθούν ή αλλοιωθούν και είναι λατρευτικού χαρακτήρα. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει για τον Τεκτονισμό του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου.
Ο Αρχαίος & Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος δεν έχει ιδρυτή, δεν έχει δόγμα, ενθαρρύνει την ελεύθερη και ανεξάρτητη σκέψη και προσαρμόζεται συνεχώς, εναρμονιζόμενος με τις εκάστοτε διαπιστωμένες και αναμφισβήτητες θέσεις της Σκέψης και της Επιστήμης. Ο Τεκτονισμός του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου είναι ανεξίθρησκος και ελευθερόφρων. Δέχεται ως μέλη του άτομα οποιασδήποτε προσωπικής, οικονομικής, επαγγελματικής, κοινωνικής, εθνικής κατάστασης και οποιασδήποτε θρησκείας ή φιλοσοφικού προσανατολισμού.

Αποκλείει τους άεργους, τους οπαδούς κάθε είδους ολοκληρωτικών συστημάτων και τους θιασώτες φανατικών θρησκευτικών και ολοκληρωτικών απόψεων.

Συζητήσεις επί κομματικών πολιτικών θέσεων ή επί δογματικών, λατρευτικών ή κανονιστικών θρησκευτικών θεμάτων απαγορεύονται στη Στοά, γιατί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αντιθέσεις ή πικρία ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών σχετικών αντιλήψεων και πάντως η διαχρονική εμπειρία έχει δείξει ότι είναι από τις κύριες αιτίες που διχάζουν τους ανθρώπους, όπερ αντιτίθεται στο βασικό σκοπό του Τεκτονισμού, που δεν είναι άλλος από την πανανθρώπινη αδελφοσύνη, με όρους ισότητας, δικαιοσύνης και ελευθερίας συνείδησης, σκέψης και έκφρασης.

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

1 σκέψη για το “Φιλοσοφικό Περιεχόμενο του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου”

  1. Όπως αναγράφεται “Ο Τεκτονισμός του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου είναι ανεξίθρησκος”, γιατή να ορκίζεται το μέλος εις την Βίβλο;
    Ευχαριστώ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top