Ολοκλήρωση του κύκλου των λευκών διαλέξεων με γενικό τίτλο, Μύθος και Σύμβολα της Τεκτονικής Τάξης της Στοάς Τελειοποίησης.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος των λευκών διαλέξεων με γενικό τίτλο, Μύθος και Σύμβολα της Τεκτονικής Τάξης της Στοάς Τελειοποίησης. Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες που εξ αιτίας της πανδημίας είχαν δοθεί μέσω zoom, η ολοκλήρωση ήταν ζωντανή στον χώρο μας και ήταν μια ιδανική ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά τον καινούργιο όροφο λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια που προβλέπονται για το Φθινόπωρο. Μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν, πέραν των αδελφών δικών μας και άλλων Ταγμάτων που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ήταν και ηγετικά στελέχη του Droit Humain (Κρατ. αδ. Μουμούρη), της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος (Κρατ. αδ. Γκέκας) , της Μικτής Μεγάλης Ανατολής (Ενδ. αδ. Δεικτάκης), της Μεγάλης Γυναικείας Στοάς της Ελλάδος (Ενδ. αδ. Αβελκίου) και της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος Γυναικών (Ενδ. αδ. Σωτηράκου ) με τους συνοδούς τους και βέβαια ο Μέγας Διδάσκαλος της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης.

Καλωσιρίζοντας ο Κραταιοτ.: αδ. Ι. Πουλκούρας μεταξύ άλλων είπε :

“… Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξουμε την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά του ΑΑΣΤ με σκοπό να ασκήσουμε αυθεντικά την Σκωτική Παράδοση όπως αυτή γεννήθηκε και διαμορφώθηκε στην Ευρώπη από τον 18ο αιώνα. Σε αναγνώριση της προσπάθειας μας λάβαμε την Σκωτική Χάρτα λειτουργίας από την αρχαιότερη σταθερά λειτουργούσα Μεγάλη Στοά και Μητέρα του Σκωτικού Συμβολικού Τύπου, την Μεγάλη Στοά της Γαλλίας. Πόσες τέτοιες έχουν δοθεί παγκοσμίως; Έξη (6)! Αυτό σημαίνει ευθύνη και υποχρέωση να συνεχίσουμε την πορεία μας όπως έχει χαραχθεί. Και βεβαίως ο παραδοσιακός Σκωτικός Τύπος που ασκούμε έχει μέσα στις απαράβατες αρχές του το non moxite, δηλαδή αμιγείς εργασίες!… Είναι λοιπόν άλλο πράγμα η κανονικότητα της άσκησης του Τύπου και των κανονικών εργασιών που τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού και άλλο οι λευκές και άτυπες συναντήσεις. Η αδελφότητας μας στηρίζεται σε μια ουμανιστική και προοδευτική παράδοση, οπότε δεν μπορεί να δεχθεί την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό να λέμε ότι δήθεν δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει άλλος τεκτονισμός ή άλλα σώματα ή αδελφοί και αδελφές που ασκούν άλλες και διαφορετικές Παραδόσεις. Και οι λευκές συναντήσεις είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να γνωρίσουμε την διαφορετικότητα που ασκεί ο καθένας, την διαφορετικότητα για την οποία πρέπει να είναι περήφανος, την διαφορετικότητα που παραφράζοντας τον Σαιντ-Εξυπερύ, ομορφαίνει τον κοινό μας κόσμο. Οι τέτοιου είδους λευκές εκδηλώσεις οργανώνονται στην Γαλλία και τον πολιτισμένο τεκτονικά κόσμο από ιδρύσεως τεκτονισμού και είμαι περήφανος που εγώ αλλά και τα σώματα στα οποία μετέχω και εκπροσωπώ υποστηρίζουμε από την πρώτη στιγμή αυτή την ανοικτότητα…”.

Με τις τέσσερις διαδοχικές ανοιχτές διαλέξεις παρουσιάσαμε το μυθικό περιεχόμενο των βαθμών όπως αυτό αναπτύχθηκε στον Ευρωπαϊκό Σκωτικό Τεκτονισμό από τον 18ο αιώνα. Μια συνολική και πλήρη εικόνα συμπληρωμένη με θέματα και συμβολισμούς που δεν είχαν συμπεριληφθεί ποτέ στα ελληνικά Τυπικά και που αποκαλύπτει ένα μονοπάτι κατανόησης και αυτογνωσίας, σε μια διαφορετική προσέγγιση από την γνωστή αποσπασματική και κυρίως ηθική.

Το σύνολο των ομιλιών θα εκδοθεί σε έναν τόμο στις αρχές του Φθινοπώρου.

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top