Νέα Έκδοση: Τα Μεγάλα Συντάγματα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, Μπορντώ (1762) – Βερολίνο (1786)

Τα Μεγάλα Συντάγματα του ΕλευθεροτεκτονισμούΜπορντώ (1762) – Βερολίνο (1786)

Μετάφραση: Ανδρέας Χ. Ριζόπουλος – Εισαγωγικό κείμενο: Ιορδάνης Πουλκούρας

Έκδοση Μάρτιος 2023 – ISBN 978-618-85957-1-2

Και επειδή κανένας άνθρωπος δεν έχει λάβει ποτέ νομίμως τους βαθμούς του Τύπου χωρίς να ορκιστεί ότι θα τα διατηρήσει ως υπέρτατο νόμο… Έγιναν δεκτά και ως τέτοια ισχύουν!”.

Albert Pike, Επίλογος στο “A Historical Inquiry in Regard to the Grand Constitutions of 1786”

Τα Μεγάλα Συντάγματα του Μπορντώ (1762) και του Βερολίνου (1786) είναι τα δυο θεμελιώδη ιστορικά κείμενα που περιέγραψαν την οργάνωση, την διάρθρωση και τον τρόπο άσκησης της κυρίαρχης εξουσίας του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου.

Η πρώτη ελληνική μετάφραση των Μεγάλων Συνταγμάτων έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα. Έκτοτε έχει ανατυπωθεί αρκετές φορές και χρησιμοποιήθηκε από όλους τους Σκώτους αδελφούς της χώρας μας.

Στα χρόνια που έχουν περάσει οι αποδόσεις πολλών τεκτονικών όρων τυποποιήθηκαν με έναν διαφορετικό τρόπο, η ίδια η γλώσσα μας έχει εξελιχθεί και ήταν φανερή η ανάγκη για μια νέα, σύγχρονη μετάφραση. Αυτό ήταν ένα έργο που θα μπορούσε να αναλάβει μόνο ένας βαθύς γνώστης του ελληνικού αλλά και του διεθνούς Τεκτονισμού.

Η μετάφραση των Μεγάλων Συνταγμάτων της παρούσας έκδοσης έχει γίνει από τον Κραταιό αδελφό Ανδρέα Χρ. Ριζόπουλο προς τον οποίον το δικό μας Ύπατο Συμβούλιο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του.

Την έκδοση αυτή συνοδεύει ένα εκτενές εισαγωγικό κείμενο . Περιγράφει περιληπτικά την εποχή του 17ου αιώνα με την εμφάνιση των Ροδοσταύρων και των πρώτων Eλευθεροτεκτόνων στην αυλή των Στιούαρτ, τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του τεκτονικού μυητικού μύθου, την απώλεια του θρόνου και το πέρασμα στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Την δημιουργία των πρώτων Μεγάλων Σκωτικών Μητέρων Στοών, το πέρασμα του Τύπου με τον Étienne Morin στην Αμερική, την ίδρυση του πρώτου Υπάτου Συμβουλίου και την μεταφορά στην Ευρώπη του Α.Α.Σ.Τ. και εκεί την ανάπτυξη του από τον de Grasse-Tilly.

Και ολοκληρώνουμε αυτή την εισαγωγή με αποσπάσματα από την μελέτη που είχε κυκλοφορήσει το Ύπατο Συμβούλιο του Τσάρλεστον και ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης αυτού, αδελφός Albert Pike με τίτλο “A Historical Inquiry in Regard to the Grand Constitutions of 1786” με σκοπό να αντικρούσει τις κατηγορίες και τις αμφισβητήσεις που διατύπωναν εναντίον του Τύπου όχι μόνο αντιτέκτονες της εποχής αλλά και “αδελφοί”.

Η έλλειψη πρωτότυπων κειμένων στην ελληνική γλώσσα για την ιστορία του παραδοσιακού Σκωτικού Τεκτονισμού έχει δώσει το περιθώριο να αναπαράγονται μέχρι τις μέρες μας οι ίδιες αμφισβητήσεις της εποχής του Pike και του de Grasse-Tilly όχι μόνο από φανατικούς αντιτέκτονες αλλά και από αδελφούς εξ ίσου φανατικούς ή παραπλανημένους.

Ευχόμαστε αυτή η έκδοση που έγινε κατ αρχάς προς χρήση των Μελών της Ηνωμένης Στοάς της Ελλάδος του Α.Α.Σ.Τ να αποβεί καρποφόρα προς όφελος των Ελλήνων Τεκτόνων.

Μεγάλη Γραμματεία της Ηνωμένης Στοάς της Ελλάδος του Α.Α.Σ.Τ

[email protected]

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

2 σκέψεις για το “Νέα Έκδοση: Τα Μεγάλα Συντάγματα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, Μπορντώ (1762) – Βερολίνο (1786)”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top