ΛΕΥΚΗ ΕΟΡΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ 2022 – G. E. Lessing, Ερνστ και Φαλκ: Διάλογοι για Ελευθεροτέκτονες.

Ε.:Δ.:Τ.:Μ.:Α.:Τ.:Σ.:

ΕΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 15/12/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΕΥΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ 2022

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία λευκή εκδήλωση με την ευκαιρία του Χειμερινού Ηλιοστασίου 2022, με κεντρικό θέμα την παρουσίαση σε μορφή θεατρικού αναλογίου αποσπασμάτων από το βιβλίο του Gotthold Ephraim Lessing, Ερνστ και Φαλκ: Διάλογοι για Ελευθεροτέκτονες.

Η επιλογή των κειμένων έγινε με την συγκατάθεση του μελετητή και μεταφραστή του έργου στην Ελλάδα, φίλτατου αδελφού Νικολάου Καλλιπολίτη.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Μεγάλος Διδάσκαλος ενδοξότατος αδ. Παναγιώτης Θαλάσσης, ένδοξοι αδδ. Μ. Αξιωματικοί της Μ. Στοάς, ο Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης κραταιότατος αδ. Ιορδάνης Πουλκούρας, κραταιοί αδδ. μέλη του Υπάτου Συμβουλίου. Παρέστησαν πλήθος από αντιπροσωπείες άλλων τεκτονικών δυνάμεων και μεγάλος αριθμός αδελφών και φίλων της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολυάριθμοι φίλοι και αδελφοί διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάκρουση του ύμνου της Μεγάλης Στοάς.

Το θεατρικό δρώμενο παρουσιάστηκε υποδειγματικά με αναπαράσταση των δύο συνομιλητών, Ερνστ και Φαλκ, με μουσική υπόκρουση ανάλογη της εποχής (18ος αι) και . Προσέλκυσε την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων, όπως αυτό φάνηκε από τα ενθουσιώδη σχόλια που ακολούθησαν. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς και τις ευχές των αντιπροσωπειών, μελών της Μεγάλης Στοάς, του κραταιότατου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχη και έκλεισε με τα σχόλια και τις ευχές του ενδοξότατου Μεγάλου Διδασκάλου . Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη ο τεκτονισμός να μην είναι ένας κλειστός κύκλος διανοουμένων, αλλά αντίθετα να έχει λειτουργική σχέση με την κοινωνία, να προβάλει τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, της πνευματικότητας και της αδελφοσύνης, τιμώντας το τρίπτυχο «Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφοσύνη» όχι μόνον θεωρητικά, αλλά καθιστώντας το αναφορά και τρόπο καθημερινής ζωής και σχέσεων.

Οι λευκές εορτές συμβάλλουν ακριβώς στην εξωστρέφεια του θεσμού και στην ώσμωση με την αμύητη κοινωνία.

Παράλληλα τονίσθηκε ότι οι τεκτονικές δυνάμεις πρέπει να γνωρίζονται, να συνδιαλέγονται μεταξύ τους με αμοιβαίο σεβασμό προς την παράδοση και τους κανόνες της κάθε μιας, καθώς αυτά που καταδεικνύουν την αγαστή συνύπαρξή μας είναι πολλά περισσότερα και μονιμότερα από όσα μας απομακρύνουν. Οι μεταξύ μας θεμιτές και καλοπροαίρετες σχέσεις και τον ελληνικό ελευθεροτεκτονισμό θα ενδυναμώσουν και γενικότερα θα ωφελήσουν την ελληνική κοινωνία που πραγματικά έχει ανάγκη την ενότητα και την σύμπνοια.

Κατόπιν, αφού ο Μ. Διδάσκαλος ευχαρίστησε τους ανταποκριθέντες στη πρόσκληση και όλους όσους συμμετείχαν αφενός στην δημιουργία του εξαιρετικού αυτού Ναού και αφετέρου στην οργάνωση και ευτυχή διεξαγωγή της εορτής, έλαβε χώρα η ονοματοδοσία του νέου Ναού, αυτού του Β΄ ορόφου, με το όνομα «έλευσις» συνοδευόμενο από παράσταση κατά την οποία ανατέλλει ο ήλιος και αποσύρεται η νύκτα, συμβολίζοντας σε μία πρώτη ερμηνευτική προσέγγιση τον ερχομό του φωτός της μύησης και της αληθείας που αποδιώχνει τα σκότη της άγνοιας, τις πλάνες, τον φανατισμό, όπως και η αφύπνιση της συνείδησης συνιστά το εργαλείο για την καταπολέμηση κάθε πνευματικής και κοινωνικής δεσποτείας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και ακολούθησε δεξίωση στον χώρο του εντευκτηρίου του Τεκτονικού Μεγάρου, σε πολύ φιλικό και αδελφικό κλίμα. Οι παρευρισκόμενοι αντήλλαξαν ευχές για τις εορταστικές ημέρες που έρχονται και αποχώρησαν μεστοί θετικών συναισθημάτων και εντυπώσεων!

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top