Μήνυμα του Υπάτου Συμβουλίου για την έναρξη του νέου Τεκτονικού Έτους 2021-2022

Αγαπητοί αδελφοί, λάβαμε και αναδημοσιεύουμε το μήνυμα του Υπάτου Συμβουλίου της Ελλάδος για την έναρξη του νέου Τεκτονικού Έτους 2021-2022:

ΥΠΑΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ του Α.:& Α.:Σ.:Τ.:

Εν Ζεν∴  Αθηνών την 6 η Σεπτεμβρίου 2021

ORDO AB CHAO

Φίλτατοι Πρόεδροι των Φιλοσοφικών μας Εργαστηρίων, Σεβάσμιοι και αγαπητοί αδελφοί.

Η Φθινοπωρινή Ισημερία θα σημάνει για μια ακόμα φορά την ώρα της κλήσης των Σεβασμίων Διδασκάλων εκ της αναψυχής και της επιστροφής τους στις εργασίες των Φιλοσοφικών Εργαστηρίων που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπάτου Συμβουλίου της Ελλάδος.

Φέτος όμως βιώνουμε μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια όπου λόγω της πανδημίας του Covid-19 τα Εργαστήρια μας δεν λειτούργησαν σχεδόν καθόλου.

Αντίστοιχα συναντήσεις με φυσική παρουσία, συναντήσεις υπό το βλέμμα και με το άγγιγμα των αδελφών, απλές και θεμελιώδεις πράξεις που είναι απαραίτητες για να υπάρξει το βίωμα της σχέσης, της επικοινωνίας και της ίδιας της μύησης που είναι και ο κορυφαίος μας σκοπός, δεν μπόρεσαν να γίνουν.

Βεβαίως από την πρώτη στιγμή οργανώθηκαν τακτικές ψηφιακές συναντήσεις σε πολύ πιο πυκνά μάλιστα διαστήματα εν σχέσει με τις συνηθισμένες τακτικές μας εργασίες.

Και θέλουμε να εκφράσουμε τις βαθύτατες ευχαριστίες μας τόσο στους αδελφούς που ανέλαβαν το βάρος της οργάνωσης αυτών όσο και σε όλους εσάς που με την παρουσία σας και τις εργασίες που εκπονήσατε συμβάλατε στην επιτυχία τους. Καθοριστική ήταν επίσης η συμβολή σας στις εκδηλώσεις του Τάγματος και ιδιαίτερα να επισημάνω την διεθνή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Και με αφορμή αυτήν, την δημιουργία του Ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ένα μοναδικό μέχρι σήμερα έργο για τον Ελληνικό Τεκτονισμό που όπως γνωρίζουμε ήδη έχει παρακινήσει και ηγεσίες άλλων Ταγμάτων να παράξουν αντίστοιχα όπως όλοι οφείλουμε να πράττουμε για την Αδελφότητα μας στην Ελληνική Επικράτεια.

Τόσο στην Εκδήλωση όσο και στο ντοκιμαντέρ προσκλήθηκαν και με μεγάλη προθυμία παρευρέθηκαν και μίλησαν και αδελφοί εκπρόσωποι καθώς και μέλη άλλων Σωμάτων.

Με αυτή την κίνηση επαναβεβαιώσαμε την μακρά και διαρκή προσήλωσή μας στην προσπάθεια να αναδειχθούν οι ρίζες της κοινής ελληνικής τεκτονικής παράδοσης και όλων όσων μας συνδέουν πέραν των κάθε είδους διαφορών.

Τέλος, ευχαριστίες και σεβασμός οφείλεται προς όλους εσάς, γιατί μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, που έθεσε σε δοκιμασία την καθημερινότητα μας, εσείς φροντίσατε να τηρήσετε στο ακέραιο κάθε υποχρέωση και καθήκον προς το Τάγμα.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Πολιτεία για την προστασία από τον κορονοϊό και οι οποίες θα τηρηθούν απολύτως και χωρίς καμία εξαίρεση.

Είμαστε σίγουροι ότι με την δική σας αρωγή και τις οδηγίες των Προέδρων και των Αξιωματικών των Φιλοσοφικών Εργαστηρίων πολύ σύντομα, το περασμένο διάστημα -των εξ ανάγκης ψηφιακών συναντήσεων- θα μείνει ως ανάμνηση αλλά και ως μια πολύτιμη εμπειρία για να επεξεργαστούμε και να αναπτύξουμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Πέραν των κανονικών Εργασιών και των μυητικών πράξεων για τις οποίες η φυσική παρουσία είναι αδιαπραγμάτευτη ακριβώς για να υπάρξει το προσωπικό βίωμα…..που άλλωστε είναι και η πεμπτουσία του Τύπου.

Σε αυτό το διάστημα ,όπως κάνουμε πάντα, συνεχίσαμε να στηρίζουμε και να βοηθάμε κάθε αδελφό και ιδιαίτερα κάθε Σκώτο αδελφό που βρέθηκε σε ανάγκη, προσφέροντας στέγη και ότι άλλο μας ζητήθηκε.

Όπως διδαχθήκαμε από τον πρώτο κιόλας βαθμό, “η Ευεργεσία, μέρος της Αγαθοεργίας προς τον πλησίον μας, είναι μία από τας Αρετάς των οποίων η άσκησις είναι η πλέον προσφιλής εις τους τέκτονας και δεν πρέπει να συγχέηται με την ελεημοσύνην, η οποία ταπεινώνει αυτόν που την δέχεται χωρίς να ανυψώνει αυτόν που την δίδει … Ο ελεύθερος άνθρωπος πρέπει να αποσπάται από τα υλικά αγαθά και οφείλει να γνωρίζει ότι η πλεονεξία είναι η ρίζα όλων των ελαττωμάτων”.

Που σημαίνει ότι για καμία ανάλογη πράξη μας δεν τέθηκαν ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτήθηκαν οιουδήποτε είδους ανταλλάγματα. Ο κάθε αδελφός ως Τέκτων έγινε κάποτε δεκτός ως “χρηστοήθης”, το δε ανάστημα μεγάλο ή μικρό όπως λέει και ο ποιητής το ορίζουν οι δικές του και μόνον πράξεις και όχι τα λόγια.

Επειδή λοιπόν θα ξανασυναντηθούμε μετά από τόσο πολύ καιρό θεωρούμε πρέπον να υπενθυμίσουμε τις αρχές και τα κριτήρια που ορίζουν την κανονικότητα του Τύπου μας και κάθε Τέκτων του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου και της παράδοσης που εμείς ακολουθούμε έχει την υποχρέωση να γνωρίζει και να τηρεί .

Αυτά είναι:

• Η ρήση του Τύπου, «Ordo ab Chao»

• Η διακήρυξη της ύπαρξης μιας θεμελιώδους Δημιουργού Αρχής, την οποία ο Σκωτικός Τεκτονισμός αποκαλεί «Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος».

• Κάθε Εργασία ξεκινά υπό την επίκληση και προς δόξα του Μεγάλου Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος

• Με παρουσία του τόμου του Ιερού Νόμου ανοιχτού επι του βωμού των όρκων μεταξύ των Μεγάλων Φώτων. Για την Ελληνική Δικαιοδοσία ο τόμος αυτός είναι η Αγία Γραφή.

• Η εκ Παραδόσεως αδιαπραγμάτευτη τήρηση της αρχής της αμιγούς παρουσίας (non mixité). (Ως γνωστόν υπό την Σκωτική Παράδοση και ήδη από το 1740 λειτουργούσαν αμιγείς Γυναικείες Στοές / Adoption Lodges που ήταν η βάση για να δημιουργηθεί στις αρχές του 20ου αιώνα η πρώτη Μεγάλη Γυναικεία Στοά της Γαλλίας, αλλά ποτέ δεν επετράπησαν μικτές εργασίες ούτε δύνανται να γίνουν δεκτοί ως μέλη αδελφοί που συμβολικά ανήκουν σε μικτά σώματα).

Τέλος ο Αρχαίος και Αποδεδεγμένος Σκωτικός Τύπος έχει συγκροτηθεί βάσει των πρώτων Συνταγμάτων του Άντερσον του 1723, των Συνταγμάτων του Μπορντό του 1762 και των Μεγάλων Συνταγμάτων του 1786 , των ονομαζόμενων «του Βερολίνου ή του Φρειδερίκου του Μεγάλου».

Κάθε απόπειρα αμφισβήτησης, αλλοίωσης ή εγκατάλειψης αυτών των Αρχών συνεπάγεται και την εγκατάλειψη της παράδοσης του Σκωτικού Τύπου.

Μιας παράδοσης που ξεκινά στην Γαλλία και την Ηπειρωτική Ευρώπη από τις αρχές του 18ου αιώνα με τις Μεγάλες Σκωτικές Μητέρες Στοές και οργανώθηκε με την ίδρυση του πρώτου Υπάτου Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ύπατου Συμβουλίου της Γαλλίας από τον De Grasse – Tilly το 1804.

Καλώς ή κακώς υπάρχουν πλέον πολλά συστήματα, “τάγματα” και σύλλογοι που αυτοπροσδιορίζονται και ως τεκτονικοί, Σκωτικοί και με διάφορους άλλους μεταβαλλόμενους και ευφάνταστους τρόπους.

Για να υπάρξουν επίσημες σχέσεις οποιουδήποτε επιπέδου, προϋποθέτουν την τήρηση συγκεκριμένων αρχών και κριτηρίων.

Ως εκ τούτου η οποιαδήποτε σχέση ανοχής με το αυτοπροσδιοριζομενο ως “Ύπατο Συμβούλιο δια την Ελλάδα” που από το διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε ότι άλλαξε ονομασία(!) και κατεύθυνση δεν ισχύει πλέον όπως και η Διακήρυξη Επαναπροσέγγισης που είχαμε συνυπογράψει δεν έχει επίσης καμία ισχύ.

Η παράδοση του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου δεν περιλαμβάνει à la carte επιλογές και αυτό είναι επίσης αδιαπραγμάτευτο.

Φίλτατοι Σεβάσμιοι αδελφοί.
Λίγο πριν ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες μας μετά από αυτό το μεγάλο διάστημα φυσικής απομάκρυνσης που όλοι έχουμε βιώσει, σας καλώ να θυμηθείτε τις αρχές μας και την παράδοση που υπερασπιζόμαστε.

Ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό μυητικό σύστημα με βάση την Αδελφότητα χωρίς εξαιρέσεις και υποσημειώσεις, μια παράδοση και ένα σύστημα που επιπλέον θέτει την Πνευματικότητα και τον Ανθρωπισμό στο επίκεντρο της ζωής μας.

Τα Φιλοσοφικά μας Εργαστήρια , όπως το έχουμε τονίσει πολλές φορές , είναι-και χάρη σε εσάς- θα παραμένουν μια κοινότητα ελπίδας. Ποτέ δεν είναι ούτε θα γίνουν προνόμιο των ολίγων καθώς πάντα υπενθυμίζεται το καθήκον μας, πως αυτό που έχουμε παραλάβει, δηλαδή η παράδοση του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου , το προνόμιο της μύησης και ότι μας δόθηκε πρέπει να διατηρηθεί, να είναι διαθέσιμο προς όλους και να περάσει ακέραιο στις επόμενες γενιές.

Και με τη βοήθεια και το έργο σας είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει !

Αγαπητοί Πρόεδροι και Αξιωματούχοι των Εργαστηρίων, φίλτατοι και αγαπητοί Σεβάσμιοι αδελφοί , δεχθείτε τις ευχές του Υπάτου Συμβουλίου προς εσάς και τις οικογένειες σας για υγεία, ευτυχία και δημιουργία στο τεκτονικό έτος που ξεκινά.

Δέξασθε επι τούτοις την διαβεβαίωσιν των προς Υμάς αδ.: αισθημάτων και των αδ.: ημών ασπ.: δια των Ι.:Ι.:Α.:Α.:

Deus Meumque Jus

Ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης – – – Ο ΜΕΓ.: ΚΑΓΚ.: ΜΕΓ.: ΓΕΝ.: ΓΡΑΜ.:

Ιορδάνης Πουλκούρας 33ο – – – – – Δημήτριος Ματεμτζής 33ος

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top