Εορτασμός 150 ετών Ελληνικού Τεκτονισμού

Εορτασμός 150 ετών Ελληνικού Τεκτονισμού του Α∴Α∴Σ∴Τ∴

Δελτίο Τύπου Εορτασμού 2ας και 3ης Νοεμβρίου

Η ίδρυση της πρώτης Μεγάλης Στοάς στο ελεύθερο Ελληνικό Κράτος το 1868 σηματοδοτεί την ίδρυση του Ελευθεροτεκτονισμού στην χώρα μας αφού από εκείνη, 1ατην Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος που αργότερα μετονομάστηκε σε Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, κατάγονται όλοι οι κανονικοί έλληνες τέκτονες.Κατά την ιστορική για το Τάγμα μας Γενική Συνελεύση της 17ης Φεβρουαρίου 2017 είχαμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεση μας να οργανώσουμε εορτασμό χάριν των 150 χρόνων αυτόνομου Ελευθεροτεκτονισμού στην Ελλάδα.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, ο Εορτασμός έλαβε χώρα κατά το διήμερο της 2ης και 3ης Νοεμβρίου 2018.Την 2η Νοεμβρίου ο Μέγας Διδάσκαλος Ενδοξοτ.: αδελφός Καλλίας Ψηφίδης με τους αξιωματούχους του Τάγματος υποδέχθηκαν στο Τεκτονικό μας Μέγαρο τις αντιπροσωπείες των Μεγάλων Στοών. Εκεί, αφού πρώτα οι αλλοδαποί αδελφοί ξεναγήθηκαν στο κτίριο μας παρακάθισαν στη συνέχεια σε δείπνο εντός του εντευκτηρίου όπου στη συνέχεια απόλαυσαν ένα ρεσιτάλ έντεχνης ελληνικής μουσικής από καλλιτέχνες διεθνώς διαπρεπείς αδελφούς.

Την επομένη ημέρα και σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου Royal Olympic διεξήχθει το κύριο μέρος του προγράμματόςμας.Το πρωινό ήταν αφιερωμένο σε κανονικές Τεκτονικές Εργασίες της Μεγάλη μας Στοάς υπό την σφύρα του Μεγάλου Διδασκάλου. Αφού εισήλθαν κανονικά όλες μας οι Στοές Ανατολών Αθηνών, Λαρίσης , Αλεξανδρουπόλεως και Θεσσαλονίκης στη συνέχεια υποδέχθηκαν τον Πρώην και Επίτιμο Μέγα Διδάσκαλο Ενδ.: αδελφό Παναγιωτη Θαλάσση, τον Ύπατο Μέγα Ταξιάρχη Κραταιότ.: αδελφό Ιορδάνη Πουλκούρα 33ο και ακολούθως τις αλλοδαπές αντιπροσωπείες.

Εισήλθαν, ο Μέγας Διδάσκαλος της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ρωσίας Ενδοξότ.: αδελφόςIgor Gordeev συνοδευόμενος απο τον Αναπληρωτή του Vasile Rusu και τον Μέγα Θησαυροφύλακα Yriy Arkhangelskiy.Ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας GeneraleΕνδοξότ.: αδελφός Vincenzo Frajia συνοδευόμενος από Ιταλό αδελφό.Ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Βουλγαρίας Ενδοξότ.: αδελφός Deyan Bardarov και ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης του ΑΑΣΤ της Βουλγαρίας Κραταιότ.: αδελφός Krassimir Stoyanov συνοδευόμενοι απο τον Αναπληρωτή Υ.Μ.Τ. Αδελφό Atanas Kuzmanov, και τον Σεβάσμιο της Στοάς Ivan Voynov, Petar Dimov.Και οΕνδοξότ.: αδελφός Nikola Mitrovic Μέγας Διδάσκαλος της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας συνοδευόμενος απο τον Αναπληρωτή του Ενδ.: αδελφό Sasa Trickovic και τον Μεγάλο Καγκελάριο Ενδ.: αδελφό Ρetar Ρavasovic.Δικαιολογήθηκαν ευχόμενοι οι Μεγάλες Στοές Λιβάνου, Γαληνοτάτη Μεγάλη Στοά της Ιταλίας και Σλοβενίας και η Εθνική Μεγάλη Στοά των Φιλιππίνων.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης παραθέτοντας με ιστορικά στοιχεία την πορεία του τεκτονισμούστον ελληνικό χώρο από τον 18ο αιώνα πριν να υπάρξει ελεύθερο ελληνικό κράτος . Μια πορεία αδιάσπαστα συνυφασμένη με τις πρώτες Σκωτικές Μεγάλες Μητέρες Στοές και στην συνέχεια τον Αρχαίο και Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο.Ο Σκωτικός Τεκτονισμός ενέπνευσε τους πρωτεργάτες της ελληνικής απελευθέρωσης Ρήγα Φεραίο, Υψηλάντη και τελικά τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας που χρησιμοποίησαν κατ αναλογία Τυπικά, λέξεις , σημεία και γραφή ανάλογα με τα τεκτονικά.Με την ολοκλήρωση της ομιλίας και σε αναστολή εργασιών τρεις αδελφοί παρουσίασαν δραματοποιημένα τον Όρκο των Φιλικών, τον Όρκο του νεοεισερχόμενο στην Φιλική Εταιρεία.

Ακολούθως και αφού επανήλθαν οι εργασίες υπεγράφη Συνθήκη Φιλίας μεταξύ της Μεγάλης μας Στοάς του ΑΑΣΤ και της Gran Loggia Massonica Generale Italiana από τους Μεγάλους Διδασκάλους, Vincenzo Frajia και Καλλία Ψηφίδη.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβαν οι αρχηγοί όλων των αντιπροσωπειών ευχόμενοι για μακροημέρευση και δηλώνοντας όλοι την πρόθεση να εργασθούν για την εμβάθυνση των σχέσεων και τον εμπλουτισμό των δράσεων.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμαχάριν των επισκεπτών σε γνωστό restaurant της περιοχής Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου όλοι απήλαυσαν την μοναδική θέα που προσφέρει η Ακρόπολις των Αθηνών.

Το απόγευμα ακολούθησε στο Royal Olympicανοιχτός Λευκός Εορτασμός με αφορμή τα150 χρόνια Ελευθεροτεκτονισμού στην Ελλάδα και θέμα “Εμπνεόμενοι από το Παρελθόν Οραματιζόμαστε το Μέλλον”.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε επίσης και ο Μέγας Διδάσκαλος της Κανονικής Μεγάλης Στοάς της Ρουμανίας Sergiu Protopopescu συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία 7 αδελφών.Επίσημοι ομιλητές ήταν ο Πρώην και Επίτιμος Μέγα Διδάσκαλος Ενδ.: αδελφός Παναγιωτης Θαλάσσης, ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης Κραταιότ.: αδελφός Ιορδάνης Πουλκούρας 33ο, ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάςτης Ιταλίας Generale Ενδοξότ.: αδελφός Vincenzo Frajia , ο Μέγας Διδάσκαλος της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας Ενδοξότ.: αδελφός Nikola Mitrovic και ο Μεγάλος μας Διδάσκαλος Ενδοξοτ.: αδελφός Καλλίας Ψηφίδης.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών τον λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των παρευρισκόμενων αντιπροσωπειών και η ημερίδα έκλεισε μέσα σε κλίμα αβροφροσύνης και τεκτονικής αγάπης. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρατέθηκε σε γνωστή ιστορική ταβέρνα του κέντρου της Αθήνας, προς τιμήν των ξένων αντιπροσωπειών αλλά και όλων των αδελφών και φίλων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μας.

Από τη Μ. Γραμματεία

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top