Εορτασμός Θερινού Ηλιοστασίου 29ης Ιουνίου 2019

Δελτίο Τύπου

Θερινό Ηλιοστάσιο 29ης/06/2019

Το Σάββατο, 29η Ιουνίου 2019, έλαβε χώρα λαμπρή εκδήλωση της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο και το πέρας της τεκτονικής περιόδου Σεπ. 2018 – Ιουλ.2019 σε γνωστό χώρο δεξιώσεων της Πάρνηθας, με την παρουσία πλήθους αδελφών, οικείων και φίλων.

Την εκδήλωση τίμησε με την συμμετοχή της αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας ( GLDF) απαρτιζόμενη από τον Πρώην Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας ενδοξοτ αδ Marc Henry, τον Μεγάλο Καγκελάριο της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας και Καγκελάριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ηνωμένων Μεγάλων Στοών (ICUGL) ενδ αδ. Jean-Pascal Engler και από τον ειδικά εντεταλμένο εκπρόσωπο του Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας αδ. Bruno Hubert. Tο πρωινό της ίδιας ημέρας είχε προηγηθεί ξενάγηση των επισκεπτών μας στο Μουσείο της Ακρόπολης με την συνοδεία ενδ. αδελφών της ημετέρας Μ. Στοάς υπό τον ενδοξοτ. Μεγάλο Διδάσκαλο και παρουσία του Υ.Μ.Τ.. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα που παρατέθηκε σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής, όπου και ανεδείχθη το ουσιαστικόν ενδιαφέρον και η βαθιά γνώση των Γάλλων αδελφών περί την ελληνική ιστορία και πολιτισμό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αναπληρωτής Μ. Διδ. παρουσιάζοντας σκέψεις για τον συμβολισμό και αξία της οικείας τεκτονικής εορτής. Στη συνέχεια και -ως είθισται- έδωσε τον λόγο στον Κραταιότατο Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό προς όλους τους παρευρισκομένους-ιδιαιτέρως δε στην αντιπροσωπεία της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας- ανατρέχοντας και στη πορεία της Μ. Στοάς και εκφράζοντας την χαρά και ικανοποίησή του για τα επιτεύγματα της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς του ΑΑΣΤ.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Μεγάλος Διδάσκαλος της ημετέρας Μεγάλης Στοάς ενδοξότατος αδ. Καλλίας Ψηφίδης, ο οποίος αφού πρωτίστως αναφέρθηκε στην πνευματικότητα της εορτής και τον συμβολισμό του Θερινού Ηλιοστασίου, έκανε λόγο για τα πεπραγμένα και την ανέλιξη της Μεγάλης Στοάς μας στα τελευταία 2 1/2 χρόνια, με αποκορύφωμα αφενός την παραλαβή της Τεκτονικής Χάρτας (Patent Écossais) από την Μεγάλη Στοά της Γαλλίας και αφετέρου την υπογραφή Συνθήκης Φιλίας και Αλληλοαναγνώρισης μεταξύ των Μεγάλων Στοών του ΑΑΣΤ των 2 χωρών, που υπογράφηκαν αμφότερες στο Παρίσι την 15η Ιουνίου 2019, ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής της. Σημειώνεται ότι η συνθήκη αυτή είναι η χρονικά τελευταία από σειρά τέτοιων συνθηκών με πλειάδα τεκτονικών Δυνάμεων της αλλοδαπής, όπως της Ιταλίας (με δύο Μ. Στοές), της Ρωσίας, των Φιλιππίνων, της Σερβίας, του Λιβάνου, της Αυστρίας, επικείμενης της υπογραφής πολλών ακόμη.

Εν συνεχεία, ο Μ. Διδάσκαλος συνεχάρη τους αδελφούς που στήριξαν την δράση και τους στόχους της ανανεωμένης Μ. Στοάς μας, τίμησε δε και ευχαρίστησε διακεκριμένα αδελφούς που συνέβαλαν ιδιαιτέρως σημαντικά στην εξαιρετική αυτήν πορεία της Μεγάλης μας Στοάς στον διεθνή τεκτονικό χώρο του ΑΑΣΤ, και συγκεκριμένα :

  • Τους δυο καγκελάριους της GLDF και της ΗΜΣΤΕ, ένδοξους αδελφούς Jean-Pascal Engler και Δ. Μ. αντίστοιχα, τους οποίους τους στεφάνωσε με «κότινο», σύμβολο πνευματικής τιμής και δόξας, που εξακολουθεί να συμβολίζει για μας τους Έλληνες την ανώτατη διάκριση καλών αγώνων και χρηστού ήθους.
  • Τον ένδοξο αδελφό Bruno Hubert ως εκπρόσωπο του Μεγάλου Διδασκάλου και της αδελφότητας της GLDF, με μια πλακέτα διακοσμημένη με την στήλη του Κάλλους, ως σύμβολο των προσδοκιών για την ποιότητα και την ομορφιά του αμοιβαίου τεκτονικού έργου και στόχου.

Σημειώνεται ότι ο Bruno Hubert είναι ήδη ορισμένος ως ο κατά την τεκτονική παράδοση «όμηρος φιλίας» – εγγυητής της Συνθήκης Φιλίας και Αλληλοαναγνώρισης ανάμεσα στην GLDF και την ΗΜΣΤΕ και ήδη επίτιμο μέλος της Σεπτής Στοάς μας «Ακρόπολις» υπ’ αρ. 8, Ανατολής Αθηνών.

  • Τον επίτιμο και πρώην Μεγάλο Διδάσκαλο της GLDF ενδοξότατο αδελφό Marc Henry πλακέτα με το κηρύκειο του Ερμή, σύμβολο πνευματικότητας και μυσταγωγικής σημασίας, καθώς αυτός ο διακεκριμένος διεθνώς αδελφός, με το έργο του, έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη στον τομέα της πνευματικότητας και του ανθρωπισμού, σήμερα δε είναι ο πρόεδρος της «Επιτροπής των Σοφών» που αποτελείται απ’ όλους του Πρώην Μεγάλους Διδασκάλους της GLDF.

Με την κάθε απονομή, τον λόγο ελάμβανε το αντίστοιχα τιμώμενο πρόσωπο, αφενός ευχαριστώντας και αφετέρου εκφράζοντας συναισθήματα και σκέψεις για τον συμβολισμό της εορτής, τις σχέσεις μεταξύ των αδελφών Μεγάλων Στοών μας και της αξία των τεκτονικά κανονικών σχέσεών μας. Ενδεικτικό του κλίματος και της αμοιβαίας εκτίμησης είναι ότι ο αδ. Bruno Hubert αντιφώνησε στα ελληνικά !

Τέλος, και σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, ο Μεγάλος Διδάσκαλος προσκάλεσε τον Επίτιμο και Πρώην Μεγάλο Διδάσκαλο ενδοξότατο αδ. Παναγιώτη Θαλάσση, ώστε να παρουσιάσουν μαζί την κτηθείσα «πατέντα» του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, μοναδική για την Ελλάδα, καθώς και την συνθήκη φιλίας και αλληλοαναγνώρισης μεταξύ της Grand Loge de France και της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς Της Ελλάδος. Μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα η οποία επισφραγίζει την ενότητα και την συνέχεια της ΗΜΣΤΕ από το 1868, όπερ τόνισε ο αδελφός απαντώντας στην πρόσκληση του Μ. Διδασκάλου, αποδίδοντας σε όλους τους αδελφούς, αλλά και ιδιαιτέρως στην ηγεσία του Τάγματος, τα εύσημα για αυτήν την πλέον επίσημη διεθνή αναγνώριση της κανονικότητας της Μεγάλης μας Στοάς από την μητρική του Ευρωπαϊκού Συμβολικού Τεκτονισμού του ΑΑΣΤ Μεγάλη Στοά της Γαλλίας, επισημαίνοντας ότι εκπληρώθηκαν στο ακέραιο οι προγραμματικοί στόχοι και δεσμεύσεις που διακηρύχθηκαν στην αναθεωρητική των πραγμάτων Γενική Συνέλευση της 17ης Φεβρουαρίου 2017.

Ο δε Μεγάλος Διδάσκαλος έκλεισε την παρουσίαση αυτή με την καίρια και πλούσια περιεχομένου επισήμανση ότι «όλοι γνωρίζουμε καλά ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα»!

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αδελφοί των Αθηνών, αντιπροσωπείες από τις Στοές μας της Βορείου και Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και πλήθος φίλων αδελφών και εκπροσώπων από Τεκτονικές Δυνάμεις της ημεδαπής, οι οποίοι απόλαυσαν το πλούσιο φαγητό, την όμορφη μουσική και τον συνακόλουθο της χαράς της εκδήλωσης χορό, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

Από την Μ. Γραμματεία

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top