Νοέμβριος του 1931, η ένταξη της αρχαίας Στοάς του Φοίνικα Κερκύρας στην δύναμη της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος.

Τον Νοέμβριο του 1931, η αρχαιότερη αδιάσπαστα λειτουργούσα ελληνική Στοά, ο Φοίνιξ Ανατολής Κερκύρας, η οποία λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής Γαλλίας εντάχθηκε στην δύναμη της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος.

Το Διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1931 αποφασίζει ότι “δυνάμει του από 19 Σεπτεμβρίου 1931 Διατάγματος της Μεγάλης Ανατολής” Γαλλίας μεταβιβάζονται οι τεκτονικές εξουσίες “εις την Γαληνοτάτην Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος επι της εν Αντ⸫ Κερκύρας Σεπτ⸫ Στ⸫ Φοίνιξ”.

Και στη συνέχεια” Ανατίθεμεν την εκτέλεσιν του παρόντος Διατάγματος και δια του άρθρου 55 του Συντάγματος εμπεπιστευμένα Ημίν δικαιώματα εις τα υπό της Μεγ⸫ Ανατ⸫ της Ελλ⸫ ορισθέντσ Μέλη Αυτής, Ειδ⸫ Αδ⸫ Πάνον Χατζηπάνον Μεγ⸫ Ρήτορα και Γεώργιον Γεωργαλάν Μεγ⸫ Δοκιμαστήν.

Ακολουθεί με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 1931 η πρόσκληση των εντεταλμένων Μεγάλων Αξιωματικών προς τους αδελφούς της Κέρκυρας με θέματα:

“Ανακοινώσεις σχετικαί με την υπαγωγήν της Σεπτ⸫ Στ⸫ Φοινιξ⸫ υπο την Αιγίδα της Γαλ⸫ Μεγ⸫ Ανατ⸫ της Ελλάδος.

Ορκωμοσία των μελών της Σεπτ⸫ Στ⸫ Φοίνιξ.

Καταρτισμός της Σεπτ⸫ Στ⸫ Φοίνιξ είς Σώμα υπό την Αιγίδα της Γαλ⸫ Μεγ⸫ Ανατ⸫ της Ελλάδος και αρχαιρεσίαι”.

Η Σ⸫ Στ⸫ «Φοίνιξ Κερκύρας» ιδρύθηκε στην Κέρκυρα από τον Αδ. Αντώνιο Δάνδολο και υπήχθη υπό την Αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας το 1844, με αναδρομική ισχύ του Διατάγματος από το 1843. Ο Αντώνιος Δάνδολος υπηρέτησε ως αξιωματικός υπό τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και μετά την πτώση του υπό τον βασιλιά της Νάπολης, Μυρά. Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα εντάχθηκε στο κίνημα ανεξαρτησίας του Ιονίου Κράτους. Το 1833, εξελέγη μέλος της Ιονίου Βουλής και ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Πρόεδρος της Βουλής εκφώνησε πρώτος τον επικήδειο λόγο στην εξόδιο ακολουθία του Διονυσίου Σολωμού. Αντιτάχθηκε στις μεταρρυθμίσεις του Γλάδστωνος αγωνιζόμενος για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα διαφωνών πάντα με την Αγγλική κυριαρχία, διαφωνία που εκφράστηκε και απέναντι στις Τεκτονικές Στοές που λειτουργούσαν υπό την Αγγλική αιγίδα. Μυημένος ήδη στην Γαλλία και κατέχοντας τον 33ο βαθμό, με το δικαίωμα και το προνόμιο αυτό, απέδωσε τους βαθμούς σε αδελφούς του Φοίνικα που στην συνέχεια εντάχθηκε υπό την Αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής της Γαλλίας.

Το Νοέμβριο του 1931 η Στοά υπήχθη στη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος και το 1951 σε αναγνώριση της αρχαιότητας της έλαβε την τιμητική αρίθμηση «1α».
Από το 2007 βρίσκεται υπό την διοικητική αιγίδα της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Οι αδελφοί του Φοίνικα αξιοποιώντας το αρχείο και τα κειμήλια της Στοάς τους ίδρυσαν το Τεκτονικό Μουσείο της Στοάς, το οποίο από το 2013, είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τεκτονικών Μουσείων – Βιβλιοθηκών και Αρχείων (Association of Masonic Museums, Libraries and Archives – AMMLA).

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Μουσείου της Στοάς είναι,

https://phoenixkerkyras.com/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF/

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top