Ελληνική Επανάσταση Τεκτονισμός

200 χρόνια από την Επανάσταση 1821, πανηγυρικό μήνυμα για την Εθνεγερσία

200ή επέτειος της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και οι απανταχού Έλληνες και η Πολιτεία εορτάζουμε , παρά τις αντιξοότητες  εξαιτίας της μακροχρόνιας οικονομικής δυσπραγίας , των εξωτερικών κινδύνων και της ανθρωποκτόνας πανδημίας που ζούμε.

Εορτάζουμε την επέτειο αυτήν με πανηγυρικό τρόπο, με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις, διαφορετικού περιεχομένου, εύρους και στόχευσης. Ελπίζω οτι θα είναι ένας εορτασμός που παρέχει σημαντική ευκαιρία να αναψηλαφήσουμε τα πολλαπλά επίπεδα και αντικείμενα έρευνας και προβληματισμού γύρω από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, αλλά και τους όρους που εκείνη η περίοδος έθεσε για την ίδρυση και τη μετέπειτα πορεία του νεογέννητου ελληνικού κράτους.
Τα 200 χρόνια μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για ευρύτερο και βαθύτερο προβληματισμό, καθώς σκοπός της ιστορίας δεν είναι να να παρέχει γραμμικές αφηγήσεις χωρίς αλληλεπιδράσεις και περιπλοκές. Αντίθετα είναι να καταδείξει την πολυπλοκότητα των φαινομένων, αφού οι κοινωνίες συνιστούν ιδιαίτερα σύνθετα φαινόμενα και ως τέτοιες έχει αξία να μελετώνται.

Η ενασχόληση με την ιστορία έχει σημασία όταν προκαλεί ερωτήσεις, συνάγει απαντήσεις και έτσι διδασκόμαστε.

Βέβαια, προς τούτο απαιτείται η καλύτερη δυνατή γνώση των γεγονότων της εποχής, σε συνδυασμό των ευρύτερων γεωπολιτικών συνθηκών και επιδιώξεων των Δυνάμεων που επηρέαζαν αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου παραθέτει αφενός πόνημα του εκ των μελών της αδ. Χρόνη Ιερόπουλου που εκφράζει την άποψή του ψηλαφώντας αυτές τις εξελίξεις και αφετέρου την ομιλία του ΜΔιδ στην εορτή της 21ης Μαρτίου 2021 για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση 1821, αμφότερα τα (αλληλοσυμπληρούμενα)  κείμενα αυτά ως πανηγυρικό μας για την Εθνεγερσία, την περαιτέρω σημασία και σημερινή αξία του εορτασμού της επετείου της.

Ευγνωμονώντας αυτούς που αγωνίσθηκαν για να είμαστε σήμερα σε θέση να εορτάζουμε την δημιουργία του πρώτου ελεύθερου Ελληνικού Κράτους,όπως και αυτούς που εργάσθηκαν και συχνά θυσιάσθηκαν για να διατηρήσουν αυτό το ελεύθερο Κράτος, ας σκεφθούμε και τι μας ενώνει και  τι ως εκ των ουκ άνευ απαιτείται για να έχουμε μέλλον …

Ζήτω η Ελλάς!

Παναγιώτης Θαλάσσης

Μέγας Διδάσκαλος

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top