ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Εκδήλωση της 21 Μαρτίου 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Επαναστάσεως. Ανάρτηση στο youtube κανάλι της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του ΑΑΣΤ.

Την Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου άνοιξε τις διαδικτυακές της πύλες με σκοπό τον εορτασμό της επετείου για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε Λευκό περιβάλλον και με πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων αδελφών και φίλων της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι αδελφοί των Στοών Αθηνών και επαρχίας της ημετέρας Μεγάλης Στοάς , προσκεκλημένοι φίλοι και οικείοι τους, καθώς και αδελφοί ανήκοντες σε ημεδαπές και αλλοδαπές Φιλικές Τεκτονικές Δυνάμεις, οι οποίες παραστάθηκαν δια των Μεγάλων Διδασκάλων τους ή αντιπροσώπων αυτών. Επίσης τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους δια των Μεγάλων Διδασκάλων τους Μεγάλες Στοές, μέλη της οικείας Συνομοσπονδίας (I.C.U.G.L.) του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, όπως της Σερβίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, με τις οποίες η ημετέρα Μεγάλη Στοά συνδέεται και με σχέσεις Φιλίας και Αλληλοαναγνώρισης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη Μεγάλη Στοά της Γαλλίας η οποία συμμετείχε δια του Μεγάλου της Καγκελαρίου Ενδόξου αδελφού Jean-Pascal Engler, επίτιμο ομιλητή της συνάντησης, εκπροσωπούντος τον Μεγάλο Διδάσκαλο της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Pierre-Marie Adam.

Μετά την ανάκρουση του ύμνου της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς τον λόγο έλαβε ο Πρόσθετος Μέγας Διδάσκαλος Ένδοξος αδελφός Χριστόφορος Περδικούρης, ο οποίος απεύθυνε θερμό καλωσόρισμα προς όλους τους παρευρισκόμενους εκ μέρους όλων των αδελφών της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος με σύντομη αναφορά στην εκδήλωση και στο πρόγραμμά της. Εν συνεχεία ακολούθησε, κατά τη ροή του προγράμματος, η προβολή ενός ειδικού ντοκιμαντέρ, τη δημιουργία και τεχνική επεξεργασία του οποίου επιμελήθηκαν αδελφοί του Τάγματός μας, και μέσω του οποίου διερευνήθηκε η σχέση και επίδραση του Τεκτονισμού και των Τεκτόνων με την Ελληνική Επανάσταση, με βάση ιστορικά στοιχεία, αρχεία, ακαδημαϊκές μελέτες και έρευνες. Σε αυτό συμμετείχαν η κυρία Ίλια Χατζηπαναγιώτη- Sangmeister, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, ο κύριος Κωνσταντίνος Ηροδότου, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Κραταιότατος αδελφός Ιορδάνης Πουλκούρας, ερευνητής και Ιστορικός του Τεκτονισμού και ο Κραταιότατος αδελφός Λέανδρος Λεφάκης, Ακαδημαικός και Ερευνητής – Ιστορικός του Τεκτονισμού.

Με το πέρας της προβολής του ειδικού ντοκιμαντέρ, τον λόγο έλαβε ο Μέγας Καγκελάριος της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Ένδοξος αδελφός Jean Pascal Engler , ο οποίος αναφέρθηκε στη Γαλλική επανάσταση, στη συμβολή του διαφωτισμού, αλλά και του κινήματος των Φιλελλήνων στον Εθνικό Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων του 1821, και συνέχισε αναφερόμενος στις στενές σχέσεις που διέπουν τις δύο χώρες , Ελλάδα και Γαλλία, υπερθεματίζοντας με τις στενές σχέσεις που έχει η Μεγάλη Στοά της Γαλλίας με την Ημετέρα Μεγάλη Στοά. Έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας τη χαρά και ικανοποίησή του για την συμμετοχή της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας σε αυτή την ιστορική εκδήλωση όπως και για την εξαιρετική διοργάνωση. Εν συνέχεια και υπό το συντονισμό του Προσθέτου Μεγάλου Διδασκάλου Ενδόξου αδελφού Χριστόφορου Περδικούρη, ο λόγος δόθηκε στους Μεγάλους Διδασκάλους και στους Εκπροσώπους των παρισταμένων φιλικών ημεδαπών και αλλοδαπών Τεκτονικών Δυνάμεων, καθώς και στον προσκεκλημένο της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς, Κραταιότατο αδελφό Ιορδάνη Πουλκούρα, Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη του Υπάτου Συμβουλίου του 33ου και τελευταίου βαθμού της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, του συνδεόμενου με την Ημετέρα Μεγάλη Στοά δια Κονκορδάτου. Οι προσκεκλημένοι απηύθυναν χαιρετισμούς, μηνύματα τους σχετικά με την εκδήλωση και συνεχάρησαν για την πρωτοτυπία και αρτιότητα της εκδήλωσης.

Κατόπιν τούτων , το λόγο έλαβε ο Μέγας Διδάσκαλος της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του ΑΑΣΤ, Ενδοξότατος αδελφός Παναγιώτης Θαλάσσης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προεπαναστατικά χρόνια , στην ιστοριογραφική και γεωπολιτική σημασία της επανάστασης του 1821. Σημείωσε τη σχέση της με τον Τεκτονισμό ως δομή, σύνολο Ιδεών, τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, αξιών και ιδανικών που καλλιεργούνταν στις τάξεις του και διαχύθηκαν διαμέσου των Τεκτόνων, Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών.Τέλος, αναφέρθηκε και στα μηνύματα που μπορούμε να προσλάβουμε από την εορτή αυτή, όπως της ανάγκης εκούσιας θυσίας, του σεβασμού και της καλλιέργειας της εθνικής παράδοσης και παιδείας, και ιδίως αυτών της Ενότητας, Αλληλεγγύης και Αδελφοσύνης. Εν τέλει, εξέφρασε την ευχή και ελπίδα ότι θα αντιπαρέλθουμε τα δεινά της πανδημίας που ζούμε, με τη βοήθεια της Επιστήμης και της κοινωνικότητας για να μπορούμε την επόμενη ημέρα να είμαστε όλοι μαζί με τους οικείους και αγαπημένους μας, αλλά και την Αδελφότητα στερρά και πιο δυνατή από ποτέ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε πνεύμα αδελφικής αγάπης και ευεξίας, με την τέλεση των συνήθων προπόσεων και ευχών για την σύντομη επάνοδο στις κανονικές μας τεκτονικές εργασίες.

Για την διευκόλυνση των αλλοδαπών αδελφών, το ειδικό ντοκιμαντέρ έφερε αγγλικούς υποτίτλους, οι δε ομιλίες, χαιρετισμοί και προπόσεις συνοδεύονταν από διερμηνεία του Αναπληρωτή Μεγάλου Διδασκάλου και Καγκελαρίου της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, Ενδόξου αδελφού Δημητρίου Ματεμτζή.

Η εκδήλωση έκλεισε σε κλίμα συγκίνησης, με την απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου από τον βαρύτονο φίλτατο Κωστή Κωνσταντάρα.

Τα κύρια σημεία της εκδήλωσης, Εισαγωγή, ολόκληρο το ντοκιμαντέρ, ομιλία του Μεγάλου Καγκελαρίου της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Ένδ.: αδελφού Jean Pascal Engler , ο χαιρετισμός του Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου Κραταιοτ.: αδελφού Ιορδάνη Πουλκούρα 33ο και η ομιλία του Μεγάλου Διδασκάλου της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του ΑΑΣΤ, Ενδοξότ.: αδελφού Παναγιώτη Θαλάσση βρίσκονται από σήμερα αναρτημένες στο youtube κανάλι της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του ΑΑΣΤ σε ένα palylist με τίτλο “1821-2021. Ελληνική Επανάσταση, Τέκτονες και Ελευθεροτεκτονισμός The documentary” και ο σύνδεσμος είναι :

Ο Μέγας Γραμματεύς

Σάββας Πασάλης

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top