Εγκαίνια Νέου Τεκτονικού Μεγάρου

Φίλτατοι, «Θείον, αλλά και μυστηριώδες φως, ψυχή του σύμπαντος, αιωνία αρχή των κόσμων, σύμβολον του Μ.Α, φώτισον τας διανοίας και διάχυσον εις τας ψυχάς μας το ζωογόνον πυρ του τεκτ…».

Για ποιό σκοπό; Για να «εργασθώμεν χάριν της Αγάπης, Ειρήνης, και της Αλήθειας», δηλ. χάριν της Αγάπης, προκειμένου « να καταπολεμήσουμε τον φανατισμό,την εχθρότητα,το ψεύδος, αλλά και τη διχόνοια και να απολαύσουμε την χαρά της αδελφικής ένωσης»!

Στις ελάχιστες αυτές λέξεις, το σημερινό τυπικό μας συνοψίζει τον αείποτε απαραίτητο για τις κοινωνίες και ενεργό υπό όλες τις συνθήκες σκοπό, λόγο, τρόπο και αρχές του Τεκτ. Αυτές οι λίγες αναφορές καταδείχνουν τη φρεσκάδα αλλά και την ανάγκη του Τεκτ. στις ημέρες μας, τις ημέρες αυτές του ζόφου, αυτές που ο ιδρώτας του προσώπου και της αγωνίας της ψυχής για την επιβίωσή μας ως ανθρώπων και ως μελών της ελληνικής κοινωνίας, για να μιλήσουμε για τον τόπο μας.

Υπό αυτές τις σκέψεις, η εγκαινίαση ενός νέου «Ναού» (όπως λέμε και τον χώρο όπου τα εργαστήρια μας) αφιερωμένου εις το πνεύμα, την ψυχή και την κοινωνικότητα των αναζητητών της ανθρωπιάς, σηματοδοτεί την «Ελπίδα» και την «Πίστη».

Την «Ελπίδα» για τον καλό, αληθινό και όμορφο αγώνα της ζωής, του δώρου αυτού του ΜΑΤΣ (που συνήθως αλόγιστα κατασπαταλάμε)` και την «Πίστη» αφενός στον συσπειρωμένο δυναμισμό του ανθρώπινου όντος, ιδιαίτερα στην δυναμική της πανάρχαιας ελληνικής ψυχής (δεδομένα που τείνουμε να παραβλέπουμε), και αφετέρου στην ειλικρινή, όσο και αμοιβαία, αδελφοσύνη που καλλιεργούμε , οφείλουμε να καλλιεργούμε, στις Στοές μας, πέραν από μικροπρέπειες, ατομικισμούς, ματαιοδοξίες και καχυποψίες ή στείρες εμμονές.
Αυτά τα στοιχεία είναι τα μέσα μας ,τα εργαλεία μας για να δικαιώσουμε το είδος μας και την δράση μας, τον χρόνο και τους κόπους μας.Αυτά είναι και ο ουσιαστικός εξοπλισμός του «Ναού» μας, του μεγάλου αυτού συμπαντικού ιερού, που – τέθηκε και – υποσχεθήκαμε ως σκοπόν να οικοδομήσουμε.

Σήμερα εγκαινιάσαμε τον (ουσιαστικά) τρίτο Ναό που το Τάγμα μας καθιέρωσε, αφότου αναγεννήθηκε από τις στάχτες και ερείπια που ασεβείς εξωμότες –δήθεν- τέκτονες σώρευσαν στον προϋφιστάμενο του 1988 γνωστό τεκτονικό Ναό του ΑΑΣΤ. Ίσως, αυτή η συγκυρία, ως συμβολισμός του «τρίτου Ναού», να δείχνει το πλήρωμα του χρόνου και την ωριμότητα του Τάγματος για μια νέα, δυναμικότερη και πολυανθρωπότερη πορεία προς το λαμπρό, όσο και επίμοχθο μέλλον, προς το βαρύ αλλά και γοητευτικό, ως φιλάνθρωπο, καθήκον και έργο του.

Εργάτες αδερφοί και αδερφές, μας ετοίμασαν την περιβάλλουσά μας κτιριακή υποδομή, ας την τιμήσουμε, ας την χαρούμε, ας την αναδείξουμε σε κέντρο κατά Αρετή στοχασμού και κατά Δικαιοσύνη δράσης, πάντοτε με σύνεση, με γενναιοφροσύνη, με σεβασμό.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους εργασθέντες και με κάθε τρόπο συμβαλόντες για την σημερινή στέγη μας, ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ηγεσία αμφοτέρων των Σωμάτων του Τάγματος που μας επέτρεψε αρχικά και στη συνέχεια (κύρια, αυτή της μεγάλης Στοάς, κατ’ αρμοδιότητα) μας οδήγησε στη σημερινή ευτυχή κατάληξη, που ταυτόχρονα – όμως – είναι και μια εξόχως προκλητική νέων προσπαθειών αρχή. Αλλά οι ευχαριστίες αυτές μόνον με την δική μας τεκτ. συνέπεια στις εργασίες και στις εκδηλώσεις, όσο και προς τις ανάγκες και το όλο έργο του Τάγματος και του θεσμού, μπορούν πράγματι και μόνον έτσι αξίζει να εκφραστούν’ και αυτό οφείλουμε όλοι να το ενστερνιστούμε και πραγματώσουμε κατά συνείδηση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ!
Είθε ο ΜΑΤΣ να συμπαρίσταται μέσω του νου, συνείδησης και δραστηριότητάς μας στην εκπλήρωση του καθήκοντος, που τα σημερινά εγκαίνια και ο περικαλλής αυτός χώρος μας επισημαίνουν.

Είθε να αποδειχθούμε άξιοι εργάτες του Μεγάλου έργου του Ανθρώπου.

Είθε να εξελιχθούμε πράγματι σε τέκνα φωτός, που θα ξεχωρίζουν και θα τους θυμούνται για τα έργα, το ήθος και τους λόγους τους.

Αδδ, η Φρόνηση, η Αγάπη και η Εργασία, που θεμελίωσαν το Ναό μας, ας είναι και ο κλήρος μας.

Αν. Αθ. 11.10.2010

Π.Θ. (Μ.Ρ.)

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top