Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
ΕΙΣΔΟΧΗ

Ομιλία Μ.Δ. κατά την εγκατάσταση της Στοάς «Ακρόπολις»

  • Ακρόπολη

Ομιλία Μ.Δ. κατά την εγκατάσταση της Στοάς «Ακρόπολις»

[…]

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά μαζί με τους αδδ. στην εγκατάσταση και που είμαστε μαζί σας. Κάθε εγκαθίδρυση είναι ιστορική. Χαρά όχι μόνο για την εγκαθίδρυση αλλά γιατί αναβιώνει και εξηγεί γιατί φέρει το 84, μια από τις πιο παλιές Στ., την Ακρόπολη. Εξαιρετική χαρά όταν πριν από 2 χρόνια αναβιώσαμε την Στ. Ήλιος υπ’ αριθμό 14. Είναι εξαιρετικό και με μεγάλη σημασία.

Η Ακρόπολις είχε πολύ μεγάλη σημασία πριν από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και είχε σπουδαία μέλη με εξαιρετικό πνευματικό έργο εντός της Στ. Κάποια στιγμή θα κάνουμε μια ομιλία με την βιογραφία της Στ. και θα κρατήσετε το ίδιο υψηλό επίπεδο.

Η υπογραφή της διακήρυξης και η αποχώρηση από την Αχαρνών

Το 1986 υπογράψαμε τη διακήρυξη και αποχωρίσαμε από την Αχαρνών, η Ακρόπολη είχε περιπέσει σε παρακμή και αυτό γιατί από λόγους κακής επιλογής, σκοπιμοτήτων, αλώθηκε από άτομα που δεν έκαναν τεκτονισμό αλλά πρακτορεία ξένων δυνάμεων, αιτίες για να πέσει σε παρακμή. Από το 1987 δεν μ΄ ενδιαφέρει η ιστορία της Αχαρνών αλλά της δικής μας και αναφερόμαστε στο έργο που έχουμε επιτελέσει. Η Στ. Σπυρίδων Νάγος σε ομιλία, στην οποία είχε έρθει ο Γεώργιος Καββαδίας, μας μίλησε για τις 3 Στ.. Το αντίγραφο της ομιλίας το έχω κρατήσει και μπορώ να την εκφωνήσω χάρη στην εξαιρετική ομιλία του κ. Καββαδία.

Έτσι αναλαμβάνετε το έργο να κρατήσετε τα λάβαρα αυτής της Στ. και να την αποκαθάρετε από τα μίασμα των αδελφών της περιόδου 1985 – 1990. Δεν έχετε σχέση με εκείνη την περίοδο αλλά καλείστε να την υπηρετήσετε.

Στο πρόσφατο παρελθόν τελέσατε μέλη σε τάγματα όπως το Ε.Μ.Ε.. Είναι μια άλλη φιλοσοφία, πράξη, σκέψη και διαφεύγει από τα τυπικά του Α.&Α.Σ.Τ.. Το βαθύτερο είναι θα το αντιληφθείτε σε κοινές εργασίες ν΄ ακούσετε ομιλίες αδ. με ανάλυση θεμάτων που δεν έχετε ακούσει στο Ε.Μ.Ε.. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα λειτουργήσετε εντός του Α.&Α.Σ.Τ. και θα συναγωνίζεστε  – ανταγωνίζεστε στον αγώνα για την αναζήτηση της αρετής.

Η Ακρόπολις είχε πολύ μεγάλη σημασία πριν από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και είχε σπουδαία μέλη με εξαιρετικό πνευματικό έργο εντός της Στ.

Η Μ.Στ. του Α.&Α.Σ.Τ. εκτός από την Σ. Στ. έχει ερευνητική Στ. Θεόφιλος Σαρίκας (εις μνήμη μιας μεγάλης προσωπικότητας του οποίου τα παράσημα και τα εύσημα το μουσείο των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, με μεγάλη παιδεία). Στις ερευνητικές συμμετέχουν όλα τα μέλη ως επισκέπτες, μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον για θέματα που απαιτούν έρευνα και αποτελούν αφορμή για συλλογικό έργο. Στη δεύτερη Στ., η γαλλόφωνη, η Στ. Απόλλων, λόγω φιλίας και αμοιβαιότητας με τη Γαλλία και χάριν Ευρώπης – Ασίας και κάνουν χρήση της γαλλικής. Όσοι ενδιαφέρονται και ομιλούν γαλλικά μπορούν να το δηλώσουν. Συνεδριάζει μετά από συνεννόηση του Μ.Δ. και τον Σεβ..

Το τρίτο και τελευταίο, όσα σας είπα σε προηγούμενες συναντήσεις μας σε μέλη των μεικτών Στ., είναι σημαντικό γεγονός ότι αυξάνεται κατά πλήθος οι Στ. και κατά πλήθος με τις νέες μυήσεις. Όπως είπα και στις αδδ. του Γ.Α.Τ.Τ. δεχθήκαμε εσάς ως αυτοτελή Στ., να της δώσετε το όνομα Ακρόπολις και να εργάζεστε κάτω από τη Μ.Στ. του Α.&Α.Σ.Τ.. Θα πρέπει να νιώσετε ότι είστε στους κόλπους της Μ.Στ. του Α.&Α.Σ.Τ. και να έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ήσασταν μέλη ενός συστήματος τεκτ. που δεν είχε καμία κατά τα παγκόσμια θέσμια αναγνωρισμένη οντότητα. Πέρα ότι 7 αδ. μπορούν να συνεδριάσουν, υπάρχει η αναγκαιότητα της έξωθεν καλής μαρτυρίας και κάνουν κανονικό τεκτ. (regularity) και πέραν κανονικώς έχει πιστοποιημένη ιδιότητα με ένα συγκεκριμένο τύπο αναγνωρισμένο.

Έτσι λοιπόν ιδρύοντας αυτή τη Στ. και μεγαλώνοντας έχετε δια της εισόδου στη Μ.Στ. του Α.&Α.Σ.Τ. της ασκήσεως του Α.&Α.Σ.Τ. και της κανονικότητας. Δεν είστε σε αυθαίρετο σώμα αλλά το ασκεί μέσα σε μια κανονικώς συγκροτημένη Στ.. Η Μ.Στ. έχει την πιστοποίηση και την αναγνώριση διεθνώς αναγνωρισμένα, όπου έχουν στα χέρια τους το έργο μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στην αναγνώριση εκ Γαλλίας – Σερβίας αλλά εννοώ 10 Μ. Στ. την Μ. Στ. της Αφρικής, την Μ. Στ. του Λιβάνου, την Μ. Στ. του Μαρόκου, τη Μ. Στ. της Βόρειας Αμερικής (Καναδά), τη Μ. Στ. της νοτίου και κεντρικής Αμερικής (Μεξικό, Χιλή), δύο Μ. Στ. των Ινδιών και εννοώ τα τακτικά μέλη της Confederation, την Μ. Στ. της οποίας η Μ. Στ. της Ελλάδος αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος.

Στη συνέχεια η Μ. Στ. της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Καναρίων Νήσων. Αυτό είναι το μέγεθος του παγκόσμιου τεκτ. μέσα στο οποίο ανήκει η Μ. Στ. του Α.&Α.Σ.Τ., στο οποίο από σήμερα ανήκετε επισήμως. Αναλαμβάνεται το κύρος και το βάρος αυτής της απόφασης.

Δεν θα σας πω άλλα, θα ευχηθώ μακροημέρευση, τη λειτουργία της Στ. εις τον αιώνα τον άπαντα και να θυμούνται οι αδδ. στο μέλλον το έργο ως ……. και επαναβίωσε η Σ. Στ. Ακρόπολις.

Αδ. Σεβ. θέλω να πιστεύω ότι η Στ. θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες και θα επιτελείτε υψηλό έργο. Εύχομαι να αποκτήσετε ευημερία για την αρετή, την ανέγερση του Ν. του Σολομώντος. Θα είμαστε  στο πλάι σας, αρωγοί. Δεν θα είμαστε αν αδ. παραβιάσουν το Συντ., τον Γεν.Καν. και τις αποφάσεις της Μ.Σ. του Α.&Α.Σ.Τ..

Αδ. Σεβ. σας παραδίδω την σφύρα και εύχομαι οι κρούσεις να ηχούν αρμονικά στο έργο σας.

 

Εν Αν. Αθ. τη 13η/10/2010

Ι.Β. ( Μ. Διδ.)

2017-07-05T06:16:40+00:00

Αφήστε ένα σχόλιο