Πρόσκληση σε ψηφιακή διάλεξη.

Πρόσκληση

Η Εταιρεία Ερευνών Σκωτικού Τύπου (Ερεδώμ) , με αφορμή την ολοκλήρωση της έκδοσης των Χειρογράφων Francken του 1783 και την πρώτη πλήρη έκδοση στην ελληνική γλώσσα σας προσκαλεί στην ανοιχτή ψηφιακή διάλεξη, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 20.00.

Θέμα: Τα Χειρόγραφα Francken και ο Τύπος του Βασιλικού Μυστικού

Εισηγητής: Λέανδρος Λεφάκης

Εισαγωγή – παρουσίαση: Ιορδάνης Πουλκούρας

Η διεύθυνση της εκδήλωσης είναι https://meet.google.com/kom-vwry-jje και θα είναι ενεργή την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου και από τις 19.30.

Λάβαμε την παραπάνω ενδιαφέρουσα πρόσκληση και την δημοσιεύουμε.

Επειδή ίσως ορισμένοι και ειδικά νεότεροι αδελφοί πιθανόν δεν γνωρίζουν τι είναι τα χειρόγραφα Francken πολύ περιληπτικά σημειώνουμε ότι: Οι Σκωτικοί βαθμοί αναπτύχθηκαν τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη, στη Γαλλία κυρίως και στη συνέχεια Γερμανία κλπ.. Το 1761 ο αδ. Μορίν λαμβάνει Χάρτα και εξουσιοδότηση από τη Σκωτική Μητέρα Στοά του Μπορντό που συνυπογράφουν ο Μέγας Διδάσκαλος της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Κόμης του Κλερμόντ και ο αρχηγός των τότε ανώτερων βαθμών Chaillon de Jonville με την εξουσιοδότηση να μεταφέρει τον Τύπο στις νέες χώρες. Ο αδ. Μορίν Φτάνει στο Port au Prince το 1764 και μυεί ως πρώτο Μεγάλο Γενικό Επιθεωρητή τον Francken . Μέγας Γενικός Επιθεωρητής είναι ανάλογο με τον σημερινό 33ο, είναι αυτός που γνωρίζει στο σύνολο τον Τύπο και τον υπερασπίζεται ισοβίως. Εκείνη την εποχή δεν υπάρχουν γραπτά Τυπικά. Το σύνολο των Τυπικών το έχει στην κατοχή του σε χειρόγραφο μόνο ένας Μέγας Γενικός Επιθεωρητής. Τα Τυπικά αντιγράφονται απο τον Francken και δίνονται στους πρώτους Μεγάλους Επιθεωρητές που θα εισάγουν τον Τύπο στην Αμερική. Επειδή αντιγράφηκαν από το χέρι του Francken τα αντίγραφα που βρέθηκαν τον 20ο αιώνα πήραν και το όνομα του. Ο Τύπος εκείνη την εποχή περιλαμβάνει 25 Βαθμούς και ονομάζεται “Τύπος του Βασιλικού Μυστικού”. Λίγο αργότερα με τα Συντάγματα του Βερολίνου του Φρειδερίκου του Μεγάλου θα ενωθεί όλη η Σκωτική παράδοσή στον Αρχαίο κα Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο των 33 βαθμών.

Σε αυτή την έκδοση που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο αδ. Λεφάκης είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται και παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό το σύνολο των Χειρογράφων Francken και ο Τύπος του Βασιλικού Μυστικού όπως είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 18ου αιώνα.

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Εκτύπωση

1 σκέψη για το “Πρόσκληση σε ψηφιακή διάλεξη.”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top