Δημόσια δήλωση του Μεγάλου Διδασκάλου για την πρόθεση ίδρυσης τουρκόφωνης Στοάς με το όνομα AYA SOFYA.

Δημόσια δήλωση του Μεγάλου Διδασκάλου της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου για την πρόθεση ίδρυσης τουρκόφωνης Στοάς με το όνομα AYA SOFYA από την Grande Loge Nationale de France:

Ανακοίνωση και Πρόσκληση

Αδελφές και Αδελφοί, φίλες και φίλοι,

Την 29η/11/2021, ενημερωθήκαμε για την απόφαση της γαλλικής τεκτονικής δύναμης, με τον τίτλο «Grande Loge Nationale de France» (Εθνική Μεγάλη Στοά της Γαλλίας) να εγκαταστήσει, την 6η Δεκεμβρίου 2021, Τουρκόφωνη Στοά στο Παρίσι με την ονομασία «AYA SOFYA N° 2112».

Η «Αγία Σοφία», που είναι ένα από τα ισχυρότερα και πολλαπλής σημασίας σύμβολα του Παγκόσμιου πολιτισμού, της χριστιανικής παράδοσης και βεβαίως όλων των Ελλήνων και αναγνωρισμένο Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, είχε γίνει, με απόφαση του δημιουργού της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ, Μουσείο και σύμβολο θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών, θρησκειών και λαών.

Όμως, ένα χρόνο πριν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, σε μια τελετή ακραίου εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε Τζαμί. Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε αμέσως από την διεθνή κοινή γνώμη και από την Επιτροπή Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως πράξη που ενισχύει τον ακραίο φονταμενταλισμό, τον εθνικισμό, προσβάλλει τον παγκόσμιο πολιτισμό και υπονομεύει την ανοχή στην διαφορετικότητα, τον αλληλοσεβασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικά τις αξίες που υπηρετεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η Grande Loge Nationale de France (Εθνική Μεγάλη Στοά της Γαλλίας), με την απόφασή της να ιδρύσει τουρκόφωνη Στοά με την ονομασία «AYA SOFYA N° 2112 », εκχωρεί σε Τουρκόφωνους το όνομα, την ιστορία και τον πολιτισμό που φέρει το πολιτιστικό αυτό σύμβολο και δημιουργεί εντός της Γαλλίας και εντός του Ευρωπαϊκού Τεκτονισμού προϋποθέσεις ανάπτυξης των πολιτικών που έχουν καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Θεωρούμε ότι η πράξη αυτή συνιστά πολιτικού χαρακτήρα επιλογή που οξύνει τις πολιτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις των αδελφών (και όχι μόνον) σε απόλυτη αντίθεση και αναιρώντας τις βασικές αρχές του Κανονικού Ελευθεροτεκτονισμού, που συνιστά την αποχή από πολιτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις.

Εμείς, ως Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, επικοινωνήσαμε αμέσως με τους αδελφούς της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας (Grande Loge de France) με την οποία έχουμε επίσημες σχέσεις, ενημερώνοντας για το γεγονός και τη σημασία που έχει τούτο όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τον παγκόσμιο ανθρωπιστικό πολιτισμό και για τις αρχές του παγκόσμιου Ελευθεροτεκτονισμού ειδικότερα.

Στείλαμε επίσημα επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Μεγάλο Διδάσκαλο της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας (Grande Loge Nationale de France) Ενδ.: αδ.: Jean- Pierre Rollet ζητώντας του με τον πιο έντονο τρόπο να μην προχωρήσει στην εγκατάσταση Τουρκόφωνης Στοάς με την ονομασία «AYA SOFYA ».

Σε υπογράμμιση της ενότητας όλου του Τύπου απέναντι σε αυτό το θέμα, η επιστολή μας υπεγράφη τόσο από τον Ενδοξότατο Μέγα Διδάσκαλο αδελφό Παναγιώτη Θαλάσση, όσο και από τον αδ. Ιορδάνη Πουλκούρα.

Επιπλέον, ενημερώσαμε με επιστολές μας, τους Μεγάλους Διδασκάλους των Ελληνικών Μεγάλων Στοών που θεωρήσαμε ότι έχουν ή μπορούν να έχουν σχέση με την ως άνω Εθνική Μεγάλη Στοά της Γαλλίας (Grande Loge Nationale de France), δηλαδή την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, ζητώντας τους να ενεργήσουν όπως κρίνουν προς αποτροπή της νέας εκμετάλλευσης και πολιτικοποίησης του συμβολισμού που περιέχει το όνομα της «Αγίας Σοφίας», παγκόσμιου κτήματος, αυτή την φορά ως αποτέλεσμα της προαναφερόμενης απόφασης του Μεγάλου Διδασκάλου της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας (GLNF).

Πέραν αυτών προέβημεν σε ανάλογες ενέργειες και ενημερώσεις φορέων και προσώπων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Γαλλία.

Οι τέκτονες πρόγονοί μας έμειναν γνωστοί ως ταγμένοι στο πατριωτικό τους καθήκον και σήμερα ο καθένας από εμάς οφείλει να το αποδείξει στην πράξη.

Ολοκληρώνοντας θέλω να αναφέρω ότι την 29/11/.2021 στην εκπομπή του Real FM των έγκριτων δημοσιογράφων κ.κ. Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου παρευρέθη ο Διεθνολόγος, Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Ανέλυσε το θέμα της δημιουργίας τουρκόφωνης Στοάς με την ονομασία «AYA SOFYA » ως μια ακόμα πράξη της πολιτικής του Ερντογάν και εξήγησε τη σημασία που έχει (τουλάχιστον) για τους Έλληνες να μην δημιουργηθεί η Στοά με αυτό το όνομα.

Εκ παραδρομής και προφανώς επειδή δεν γνωρίζουν τα του Τεκτονισμού, οι συμμετέχοντες στην εκπομπή αναφέρονταν στη Γαλλική τεκτονική δύναμη ως Μεγάλη Στοά της Γαλλίας (Grande Loge de France) και όχι ως Εθνική Μεγάλη Στοά της Γαλλίας (Grande Loge Nationale de France) .

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι:

Η Μεγάλη Στοά της Γαλλίας που η καταγωγή της ανάγεται στις αρχές του 18ου αιώνα, αναπτύχθηκε μαζί με τον Αρχαίο και Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο και είναι η Μεγάλη Στοά που δεσμεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα να τον ασκεί αποκλειστικά και της εκχωρήθηκε από το πρώτο Ύπατο Συμβούλιο της Ευρώπης και δεύτερο στον πλανήτη, το Ύπατο Συμβούλιο της Γαλλίας, το αποκλειστικό δικαίωμα της λειτουργίας των τριών Συμβολικών βαθμών και το δικαίωμα να εκχωρεί με ειδική Χάρτα το δικαίωμα σε άλλες χώρες. Έτσι χορηγήθηκε και προς εμάς η σχετική -αποκλειστική για την Ελλάδα-Χάρτα πριν από μερικά χρόνια.

Οι τέκτονες του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου ήταν αυτοί που όλοι γνωρίζουν από την ιστορία ότι στήριξαν τον Ανθρωπισμό, τον Διαφωτισμό, τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές επαναστάσεις των προηγούμενων αιώνων, ήταν οι τέκτονες που στήριξαν και την δική μας Ελληνική Επανάσταση, που συνέβαλαν αποφασιστικά στις κοινωνικές κατακτήσεις του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι Τέκτονες που έχουν ως μότο το Ελευθερία- Ισότης – Αδελφότης.

Έτσι εμείς ασκούμε επίσημα και σταθερά αυτή την παράδοση που είναι διαφορετική από εκείνη της λεγόμενης Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας.

Και δεν πρέπει έστω εκ παραδρομής να εμπλέκεται αρνητικά σε αυτή την υπόθεση η Μεγάλη Στοά της Γαλλίας η οποία πάντα έχει βρεθεί αρωγός των Ελλήνων όπου και όποτε χρειάστηκε.

Η πράξη της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας να αποφασίσει την ίδρυση μιας τουρκόφωνης Στοάς με την ονομασία «AYA SOFYA N° 2112 » είναι πράξη που αναπόφευκτα οξύνει πολιτικές και θρησκευτικές αντιθέσεις, βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση και αναιρεί τις βασικές αρχές του Κανονικού Ελευθεροτεκτονισμού και ως τέτοια την καταδικάζουμε και ζητούμε και δημόσια να μην ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζοντας ότι η ημερομηνία εγκατάστασης αυτής της Στοάς είναι η 6η Δεκεμβρίου 2021, ζητάμε και παροτρύνουμε κάθε τεκτονική δύναμη, κάθε αδελφό και κάθε σκεπτόμενο αγαθά και ανθρωπιστικά άτομο, να πράξει αυτό που νόμιμα και θεμιτά μπορεί για να μη τύχει τέτοιας προσβλητικής της ανθρώπινης πνευματικότητας χρήσης το όνομα του παγκόσμιου συμβόλου της «Αγίας Σοφίας» και να το κάνει τώρα.

Ο Μέγας Διδάσκαλος

Παναγιώτης Θαλάσσης

Ακολουθούν η επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Μεγάλο Διδάσκαλο της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας (Grande Loge Nationale de France) Ενδ.: αδ.: Jean- Pierre Rollet και η ελληνική της μετάφραση:

  • Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Μεγάλο Διδάσκαλο της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Ενδ.: αδ.: Jean- Pierre Rollet:

  • Ακολουθεί η ελληνική μετάφραση:

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top