Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
ΕΙΣΔΟΧΗ

Δελτίο Τύπου Ιανουαρίου 2018

Στις 13 Ιανουαρίου, με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Εθνική Μεγάλη Στοά της Σερβίας προσκάλεσε σε πανηγυρικό εορτασμό φίλιες δυνάμεις.

Ο εορτασμός έγινε στην Νις υπό την φροντίδα της Συμβολικής Στοάς «Nemanja» (Νεμάνια).

Η Στοά αυτή υπήρξε μια εκ των παλαιοτέρων της Σερβίας αλλά το κτίριο με όλα τα αρχεία της καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των μεγάλων βομβαρδισμών το 1991.

Επανιδρύθηκε το 2004 και έκτοτε λειτουργεί κανονικά υπό την αιγίδα της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας.

Οι χώρες που αντιπροσωπεύθηκαν σε επίπεδο Μεγάλης Στοάς ή Υπάτου Συμβουλίου ήσαν η Βουλγαρία, Κροατία, Ρωσία , Ιταλία και βέβαια η Ελλάδα.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των καλεσμένων είχε η αντιπροσωπεία της Σ.: Στ.: Μακεδών 13/137, Ανατολής Θεσσαλονίκης η οποία θα αδελφοποιηθεί με την Στοά Νεμάνια.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων συμφωνήθηκε η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των Βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο της ICUGL με στοχευμένες ενέργειες που θα υλοποιηθούν σταδιακά και θα ανακοινώνονται προοδευτικά.

Από την Μ. Γραμματεία

Αδελφοί των Σεπτών Στοών Μακεδών και Νεμάνια

Μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νις, με Σέρβους αδελφούς.

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση της Ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νις από Σέρβους αδελφούς.

Επίσκεψη στο εθνικό μνημείο που ονομάζεται ο Πύργος των Κρανίων. Όταν οι Οθωμανοί κατέπνιξαν την πρώτη Σέρβικη επανάσταση το 1809 έχτισαν έναν πύργο με τα κομμένα κεφάλια των Σέρβων ηρώων. Το τμήμα που διασώζεται σήμερα αποτελεί μουσείο κι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβίας.

 

2018-01-31T21:03:40+00:00

Αφήστε ένα σχόλιο