Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
ΕΙΣΔΟΧΗ

Μήνυμα Μ.Δ. για το Τεκτονικό Μέγαρο οδ. Κοδριγκτώνος – 2010

Φίλτατοι,

Σήμερα δεν θα πω ότι είναι μια ιστορική ημέρα, ούτε μια μεγάλη ημέρα για τον Α.Α.Σ.Τ. στην Ελλάδα.

Σήμερα θα πω ότι είναι μια πολύ όμορφη ημέρα.

Θυμάμαι σήμερα όταν μετά την Διακήρυξή μας τον Φεβρουάριο του 1988 συνεδριάζαμε μετασκευάζοντας σε Στοά ένα γραφείο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ακαδημίας, το πάθος που είχαμε, την βαθιά συνείδηση του Τεκτονικού μας χρέους και φλόγα της δημιουργίας, ενώ ψάχναμε απεγνωσμένα για κτίριο προκειμένου να στεγαστούμε.

Θυμάμαι το κτίριο του Πειραιά όπου κατεβαίναμε όλοι οι Αθηναίοι και η Σ.Στ. «Όμηρος» έσφυζε από ζωή, τη ζωή νέων αδελφών και την όρεξη την ασίγαστη του αείμνηστου αδελφού μας Ευστράτιου Χωραφά.

Θυμάμαι το κτίριο της οδού Τροίας, όπου στην συνέχεια μας έδωσε χώρο η ζεστή φιλοξενία της Μ.Μ. Ανατολής.

Θυμάμαι το κτίριο της οδού Θήρας, το καταστροφικό σεισμό και την χιονόπτωση που κατέστρεψαν ολοσχερώς το κτίριο αλλά και τον εξοπλισμό του Ναού μας.

Θυμάμαι τις τόσο συγκινητικές συνεδρίες μας στην ταβέρνα του αδελφού μας στην Πλ. Αμερικής, όπως με τους αρχαίους τέκτονες συνέβαινε το 1700.

Θα θυμάμαι για πάντα την μετεγκατάστασή μας στην οδό Κεραμεικού, τον πανέμορφο Ναό που δημιούργησαν οι αδ. τους όμορφους και ζεστούς χώρους.

Περάσαμε όλοι μαζί στην οδό Κεραμεικού πολύ όμορφα και δημιουργικά χρόνια που σημαδεύτηκαν στο κλείσιμο του κύκλου τους από την δημιουργία μιας σημαντικής Στοάς της Σ. Στ. «’Ηλιος».

Όλο το Τεκτονικό Έτος 2009 -2010 ήταν έτος ζυμώσεων και διεργασιών.

Ο υποφαινόμενος δεν είχε λόγους να μην είναι ευχαριστημένος. Οι Στοές έκρουαν αρμονικά τις Στήλες τους, οι σχέσεις της Μ.Σ.Τ.Ε. συνέχισαν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο με τις Ευρωπαϊκές Τεκτονικές Δυνάμεις και η θέση μας στην Confederation ισχυρή και αλώβητη όπως από την πρώτη ημέρα της εισόδου της σε αυτήν. Παράλληλα η Μεγάλη μας Στοά συνέχισε όπως πάντα να δίνει νέο αίμα στα εργαστήρια του Υπάτου Συμβουλίου της Ελλάδος, που μέσα από τον χώρο και τον Ναό του Κεραμεικού επιτέλεσε, όπως συνεχίζει να επιτελεί, ένα σπουδαίο πνευματικό και Τεκτονικό Έργο με αντίστοιχες δραστηριότητες και στον Διεθνή χώρο μέσω των Reunions Internationales των Υπάτων Συμβουλίων, υπό την φωτεινή ηγεσία του Κραταιωτάτου Υ.Μ. Τ.

Η ιδρυθείσα το 2008 Σ.Στ. «Ήλιος» αποτελούσε για εμέ ως ίδρυση νέας Στοάς ένα στόχο από τους δύο που είχα θέσει κατά την έναρξη της τελευταίας μου θητείας. Ο στόχος πραγματοποιήθηκε και έδωσε νέα πνοή στα Τεκτονικά μας δρώμενα και αύξησε τον αριθμό των εργαστηρίων μας.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν όμως και ένα άλλο εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Μεγάλη μας Στοά : Ιδρύθηκε και θα καθιερωθεί την ερχόμενη Τετάρτη η όγδοη Στοά μας υπό το όνομα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» υπ’ αρ. 84.

Ίδρυση νέου Τεκτονικού Μεγάρου, Ίδρυση μιας Νέας Στοάς, Ιδού δύο σημαντικά επιτεύγματα.

Έχοντας φθάσει σ’ αυτό το αποτέλεσμα είπα πως η Μ. Στ. έκλεισε ένα κύκλο ζωής που άρχισε σχεδόν πριν 22 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1988.

Όμως παρά τα όσα χαρούμενα και σημαντικά, την Στοά έπληξε ένα θλιβερό γεγονός. Μέσα στο καλοκαίρι ο ενδ. αδ. Αναπληρωτής Μ. Διδ. Ιωάννης Λιγούρας μετέστη στην αιώνια Ανατολή και άφησε το μέγα του κενό στην Σ. Στ. «Μ. Αλέξανδρος».

Θρηνήσωμεν αλλ’ ας ελπίζομεν.

Όμως αδ. όπως από το Φως μεταβαίνουμε στο Σκότος έτσι και από το Σκότος μεταβαίνομεν στο Φως.

Τέλος θέλω να σταθώ σε κάτι ιδιαιτέρως:

Αδελφοί μου η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Α.Α.Σ.Τ. ευγνωμόνως σας ευχαριστούν για το έργο που προσφέρατε προκειμένου να πραγματοποιηθούν όσα σήμερα εορτάζουμε. Οι κόποι σας, η προσφορά σας και το τεκτονικό σας καθήκον θα γραφούν στις χρυσές Δέλτους του Τάγματος και θα μείνουν στην Ιστορία μας.

Η Μ.Σ.Τ.Ε. σε ειδική Συνεδρία που θα καθορισθεί στο άμεσο μέλλον θα τιμήσει τις Στοές σας και εσάς ιδιαιτέρως με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Αναλάβατε.

Εν τέλει αδ. εύχομαι ο Μ.Α.Τ.Σ. να δίνει στην Μ. Στοά μας και στο Τάγμα του Α.Α.Σ.Τ. εν γένει τέτοιες μεγάλες στιγμές. Εύχομαι σε όλους υγεία και ευημερία, στο νέο κύκλο που αρχίζει στην Ιστορία της Μ. Μας Στοάς.

Οκτώβριος 2009

Ι.Β. (Μ. Διδ.)

2017-08-22T14:58:44+00:00

Αφήστε ένα σχόλιο