Μήνυμα Υ.’.Μ.’.Τ.’. για την κρίση στην Ουκρανία

Μετά από ένα ακόμα διάστημα αποχής λόγω της Πανδημίας ξεκίνησαν και πάλι οι κανονικές μας εργασίες. Στην πρώτη συνάντηση Κραττ.’. και Σεββ.’. Αδελφών, ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης του ημετέρου Τάγματος Κραταιοτ.’. Αδελφός Ι. Πουλκούρας 33ο, απηύθυνε το δικό του μήνυμα για την κρίση που βιώνουμε. Με την άδεια του το δημοσιεύουμε. Εκ της Μεγάλης Γραμματείας:

Μήνυμα Υ.’.Μ.’.Τ.’. για την κρίση στην Ουκρανία.

Φίλτατοι και αγαπητοί Αδελφοί,

Σχεδόν ογδόντα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αυτό που πιστεύαμε ανήκουστο, πόλεμος μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, που το απευχηθήκαμε και το ξορκίσαμε τόσο πολύ, ώστε να μην το θεωρούμε ούτε καν πιθανότητα, είναι εδώ. Μέσα στους πολλούς πρώτους νεκρούς υπάρχουν ήδη και αρκετοί ελληνικής καταγωγής κάτοικοι ελληνόφωνων πόλεων που υπάρχουν εδώ και αιώνες στην Ουκρανία. Η Κριμαία είναι η αρχαία Ταυρίδα. Εκεί η θεά Δήμητρα έχρισε την Ιφιγένεια αρχιέρεια των μυστηρίων της μετά τη θυσία της. Εκεί ήρθε ο Ορέστης και επανέφερε την Ιφιγένεια μαζί με τα αρχαία μυστήρια στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Δυτική Ευρώπη .

Από το τελετουργικό των μυστηρίων γεννήθηκε η Τραγωδία που, όπως λέει ο Αριστοτέλης, σκοπό έχει δια των παθημάτων να προσφέρει την κάθαρση. Οι αρχαίοι μυητικοί ήρωες είναι οι ήρωες της ελληνικής τραγωδίας που μοιράζονται με όλα τα θνητά αδέλφια τους την εμπειρία που απέκτησαν μέσα από τα μαρτύριά τους. Και έτσι ίσως καταλαβαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι μέσα από την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η Ιστορία και ο Χρόνος υπάρχουν πολλά περισσότερα που μας ενώνουν εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις που δήθεν μας χωρίζουν στους χάρτες που απεικονίσουν τον κόσμο. Η Ευρώπη είναι λοιπόν το κοινό μας σπίτι και οι διαφορετικές γλώσσες που μιλάνε τα αδέλφια μας πρέπει εντέλει να αρθρώνουν λέξεις που ενώνουν.

Σήμερα, η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία ξεκινώντας έναν αδελφοκτόνο πόλεμο. Από την αρχαία τραγωδία η Αντιγόνη απαντά στον Κρέοντα, τον κυρίαρχο βασιλια της εποχής της, “δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ”, απαντώντας έτσι και σήμερα προς όσους κραδαίνουν τη σημαία της αντιπαλότητας και του μίσους για τον “Άλλον”. Η μεγάλη οικονομική κρίση και η κρίση της πανδημίας μας κατέκλυσαν με κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας, υπογράμμισαν το πολιτισμικό έλλειμμα και την ανάγκη για έναν νέο Διαφωτισμό. Και σήμερα η πολιτικοστρατιωτική κρίση εντείνει τις αμφισβητήσεις περί της Δημοκρατίας, για τις ατομικές ελευθερίες, τις αρχές και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και αυτή την ίδια την ουσία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

“Τόλμησον φρονείν!”, λέει ο Αισχύλος στον Προμηθέα Δεσμώτη. “Sapere aude!”, λέει ο Καντ εξηγώντας τι είναι ο Διαφωτισμός. Δηλαδή, τόλμησε να είσαι σοφός, έχε το θάρρος να χρησιμοποιείς τον δικό σου νου. Χρειάζεται τόλμη και θάρρος για να αποφασίσει κανείς να χρησιμοποιεί τον δικό του νου χωρίς την καθοδήγηση άλλου, ενδεχομένως μιας κάποιας αυθεντίας στην ασφαλή αγκαλιά της οποίας αποθέτουμε τον εαυτό μας. “Sapere aude” ήταν το Διαφωτιστικό πρόταγμα που άλλαξε τον κόσμο 300 χρόνια πριν θεμελιώνοντας τον ελεύθερο λόγο και την ελεύθερη βούληση στην κοινωνία των πολιτών, τη σύγχρονη Δημοκρατία και την επαναστατική ρήση “Ελευθερία, Ισότης, Αδελφότης”.

Ο Ελευθεροτεκτονισμός, που γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα και μαζί με την έκρηξη του Διαφωτισμού, διέπετε από τις ίδιες αρχές. Δεν εμπλέκεται σε πολιτικά θέματα γιατί οι αρχές του δεν επιτρέπουν “συζητήσεις περί των θρησκευτικών και πολιτικών αντιλήψεων εντός του τεκτονικού χώρου”. Όμως, ο Σκώτος Τέκτονας εκπαιδεύεται να μη χειραγωγείται, αλλά να ενεργεί ως ελεύθερος και ενεργός πολίτης. Δεν υποτάσσεται στον δεσποτικό υλισμό που “προσδένει την ελευθέραν σκέψιν” και καταχράται την εξουσία “δια να καταθλίβη και να υποδουλώνη τους ανθρώπους […] δια του φόβου ”. Έχοντας βιώσει τα μυητικά σκαλοπάτια, παραμένει σταθερά αφοσιωμένος απόστολος των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μάχεται για ό,τι ενώνει και προσφέρει διάλογο και ανοχή. Γνωρίζει ότι η υπόστασή του στηρίζεται “επί της Ελευθερίας, του Ορθού Λόγου, της Δικαιοσύνης, και της Αγάπης”. Προς κάθε άνθρωπο, χωρίς επιλογή, χωρίς αποκλεισμούς.

“Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Οιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα, κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Οιδίποδα”. Αυτή την προτροπή είχε κάνει ο ποιητής μας Σεφέρης όταν του απενεμήθη το Νόμπελ.

«Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση», πρόσθεσε στη μνήμη μας ο André Breton. Οι Τέκτονες αδελφοί μου, μάχονται διαχρονικά για τον ανθρωπισμό και τον άνθρωπο.

Καλώ λοιπόν εσάς, αλλά και κάθε Σκώτο Τέκτονα, κάθε Μεγάλο Γενικό Επιθεωρητή του ΑΑΣΤ, να εργαστούμε με σοφία και υπευθυνότητα χτίζοντας γέφυρες που θα ενώσουν ό,τι χωρίστηκε, για να προστατεύσουμε τις αξίες που θεμελίωσαν τη σύγχρονη Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Ενώνοντας τη φωνή μας με τις σώφρονες φωνές του πλανήτη στην έκκληση προς την κυβέρνηση της Ρωσίας για την άμεση κατάπαυση του πυρός, στην έκκληση για να συμβάλλει στην προστασία και την ασφάλεια των αμάχων της Ουκρανίας. Ζητούμε απ’ όλους να σεβαστούν τις αρχές και τις αξίες που ο πολιτισμένος κόσμος συνυπέγραψε στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες που ένωσαν την Ευρώπη. Ζητούμε να σταθούν όλοι ανεπιφύλακτα απέναντι στην ένοπλη βία και τη βαρβαρότητα. Ζητούμε να εργαστούν όλοι για την Ειρήνη.

Και σας καλώ όλους να οδηγηθούμε από την παραίνεση που φτάνει ως εμάς από το πρώτο Σκωτικό κείμενο που γράφτηκε το 1740 και μας θυμίζει πως: “Αντί να θρηνούν, όπως κάνουν τα αδέρφια τους, πάνω από τα συντρίμμια του Ναού του Σολομώντος, οι Σκώτοι Τέκτονες εργάζονται για την ανοικοδόμησή του”.

Οι σκέψεις μας είναι κοντά σε εκείνους που υποφέρουν, ευχόμενοι “ταχεία ανακούφιση από τα δεινά τους και ασφαλή επιστροφή στην πατρώα αυτων γή…”.

Deus Meumque Jus

Ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης

Ιορδάνης Πουλκούρας 33ο

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top