Θερινό Ηλιοστάσιο 2022. Μήνυμα Μ. Διδασκάλου

Αγαπημένοι αδελφοί, καλησπέρα.

Σήμερα ζούμε το Θερινό ηλιοστάσιο, σημείο  συμβολισμού της ανόδου του ήλιου στο ζενίθ της πορείας του, ως όραμα και πρόσκληση για την επανέγερση του Ανθρώπου και της χειμαζομένης ανθρωπότητας, προς έναν κόσμο καλύτερο. Με πραγματική Ελευθερία, Ισονομία και Αδελφοσύνη, με Ανθρωπιά και Πνευματικότητα, Ειρήνη και Δικαιοσύνη, με Ελπίδα και Πίστη στις διαχρονικές και υπερτοπικές Αξίες, και Αγάπη προς όλους και όλα τα πλάσματα της Κτίσης. 

Δηλαδή, με όλα αυτά που ο Ελευθεροτεκτονισμός διακηρύσσει εδώ και αιώνες.

Γιατί, ας μη ξεχνάμε, ο σύγχρονος Ελευθεροτεκτονισμός γεννήθηκε ως ανάγκη του ατόμου και της κοινωνίας που αγωνιζόταν να ξεφύγει από το σκοτάδι του ύστερου Μεσαίωνα και των βίαιων συγκρούσεων που γέννησε η εποχή της διαμόρφωσης των νέων κρατών και κοινωνιών της Ευρώπης. 

Για τούτο και έλαμψε ως ανθρωπιστικό και φιλοσοφικό κίνημα στην Δυτική Ευρώπη την εποχή του Διαφωτισμού. 

Έργο του η καταπολέμηση της αμάθειας και των πλανών, δεισιδαιμονιών και φανατισμών. 

Στόχος διαρκής ο ανθρωπισμός, απόρροια του οποίου ήσαν τα αργότερα αναγνωρισθέντα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, θεμελιώδη γνωρίσματα της σύγχρονης δημοκρατίας. Εργαλεία του, η αρχαία γνώση, η εξ αυτής πνευματικότητα και η αλληλοδιδαχή. 

Μέθοδος η προοδευτική φώτιση του ατόμου δια της μυσταγωγίας μέσω των μύθων, αλληγοριών και συμβόλων, δια συλλογικής δράσης μεν, ατομικής προσπάθειας δε.

Ήταν οι αρχές του Σκωτικού  Ελευθεροτεκτονισμού , τα εναύσματα των ιδεών για τα  προοδευτικά, κοινωνικά και εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των δυο περασμένων αιώνων.  

Για εμάς τους Έλληνες, η παρουσία του και επίδρασή του εκδηλώθηκε πολύ ενωρίς, από τον 18ο αιώνα με την εμφάνιση του Ελληνικού “διαφωτισμού” με σπουδαίους εκπροσώπους και με κορυφαίο τον κήρυκα και μάρτυρα της ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης των βαλκανικών λαών τον Ρήγα  Βελεστινλή, ή Φερραίο.

Ο σκωτικός τεκτονισμός είναι ο Τύπος που ασκούμε στην Ηνωμένη Μεγάλη Στοά του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου. Με μια συνέπεια που επιβεβαιώθηκε από την χορήγηση μιας μοναδικής, διεθνούς κύρους και σημασίας Χάρτας- PATENT από την μητέρα του Συμβολικού Ευρωπαϊκού Ηπειρωτικού Σκωτικού Ελευθεροτεκτονισμού, τη Μεγάλη Στοά της Γαλλίας, με το χρέος μας να ασκήσουμε την αρχαία αυτή παράδοση στον 21ο αιώνα.

Ο Τεκτονισμός του ΑΑΣΤ δεν είναι φορέας μόνον “μεγάλων” διανθρώπινων, διαχρονικών και υπερτοπικών  ιδεών, είναι και ένας θεσμός εξελισσόμενος διαρκώς, σε αλληλεπίδραση με τα μέλη του, την κοινωνία κάθε εποχής και τόπου, τις συνθήκες της ζωής μας, ανυποχώρητος μόνο στα ζητήματα της Παράδοσής του, στην πνευματικότητα των εργασιών και της δραστηριότητάς του, στην δημοκρατικότητα της δομής και της λειτουργίας του.

Η Παράδοση μας δείχνει το δρόμο και τον τρόπο για να πορευτούμε μέσα απο κάθε αντιξοότητα. 

Έτσι, δεν πρέπει να πτοούμαστε από τις όποιες αντιξοότητες.

Έχουμε τον Θεσμό μας, που είναι ο ιδεολογικός και αξιακός μας συμπαραστάτης. Έχουμε τα εργαλεία, την υποδομή και την συλλογικότητα για να αντιπαλέψουμε όλα όσα απαξιώνουν άτομα, κοινωνίες και έθνη. 

¨Έχουμε εν δυνάμει την φρόνηση, την δύναμη και την καλλιέργεια να αντιπαρέλθουμε το σκοτάδι κάθε είδους τυραννίας επί του ανθρώπου, κάθε  πνευματικού, ψυχικού και ηθικού βασάνου.

Και έχουμε την αδελφότητα, που μας καλεί, όπως σήμερα, να συναντιόμαστε τιμώντας τις διαφορετικότητές μας και αναζητώντας μόνον αυτά που μας ενώνουν. 

Αρκεί να συλλογιζόμαστε και δρώμεν, με κριτήρια και οδηγό όλα εκείνα τα λόγια, έργα και έθη για τα οποία οι επόμενοι αξίζει να μας θυμούνται, όλα εκείνα που αλληλοδιδασκόμαστε στα εργαστήριά μας.

Αδελφές και αδελφοί, επιτρέψετέ μου να διακηρύξω ευθαρσώς:  θαρρείτε και εργάζεσθε με Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, αισιοδοξούντες, γρηγορούντες, άνω-θρώσκοντες και αδελφικά συνεργούντες΄ και «στρέφοντες τους οφθαλμούς μας προς το Φως, ανυψούντες τας καρδίας μας εν αδελφότητι, βαδίζοντες τας οδούς τας οποίας σοφοί προκάτοχοι της Τέχνης εχάραξαν δι ημάς», τιμώντες την ελευθεροτεκτονική ιδέα και σκοπούντες στη παντεκτονική αδελφοσύνη.

Καλό καλοκαίρι, καλή νέα τεκτονική χρονιά , γόνιμη και ευεπίφορη προς κάθε καλό, ευχάριστο και κοινωφελές, με υγεία, χαρά και ευδαιμονία του καθένα μας και των οικείων μας, σε ειρήνη και πρόοδο και ας μη ξαναζήσουμε τα ζοφερά χρόνια που περάσαμε, ούτε να δούμε νέες εθνικές περιπέτειες με σφήκες συνέπειες, οδυνηρές τουλάχιστον, αθσιοδοξώντας και ότι σύντομα θα παύσουν και οι κάθε αιματηρές και καθόλα καταστροφικές συγκρούσεις όπου γης, στη γειτονιά μας και όπου αλλού, έτσι ώστε να επέλθει “εν ανθρώποις ευδοκία” και “ORDO AB CHAO”!

Γένοιτο. 

Παναγιώτης Θαλάσσης

Μ. Διδάσκαλος

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top