Εορτασμός και το ετήσιο δείπνο του Υπάτου Συμβουλίου

Ο εορτασμός και το ετήσιο δείπνο του Υπάτου Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του Τάγματος. Με την ευκαιρία και της ονομαστικής του εορτής ο ΥΜΤ προσκάλεσε πέραν των Κραταιών αδδ. μετά συζύγων, τους παλαιούς των αδδ. της μητρικής του Στοάς Προμηθεύς υπ αιθμ. 12, προέδρους των Εργαστηρίων μας και φίλους ηγέτες άλλων τεκτονικών ταγμάτων. Μεταξύ αυτών η Μ.Δ. της Μεγάλης Στοάς Γυναικών Ελλάδος Ενδ:.αδ. Μαρία Σωτηράκου, η Μ.Δ. της Μεγάλης Γυναικείας Στοάς της Ελλάδος Ενδ:. αδ. Στέλλα Αβελκίου, ο ΥΜΤ της Γαληνοτάτης Μεγάλης Ανατολής Ελλάδος Κρατ:. αδ. Δημήτριος Γκέκας και η Κρατ:. Μεγ:. Διοικ:. της Ελληνικής Ομοσπονδίας. τού Droit Humain αδ. Αθηνά Μουρμούρη.

Ο κορωνοϊός κράτησε μακριά μας αρκετούς αδελφούς και κυρίως τον Μεγάλο Διδάσκαλο Ενδοξοτ.: και αγαπημένο μας αδελφό Παναγιώτη Θαλάσση που εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Μέγας Καγκελάριος κρατ:. αδ. Δημήτρης Ματεμτζής ανακοίνωσε την επανεκλογή των αξιωματούχων του Υ.Σ. και την εκλογή στην θέση του Ανθ. ΥΜΤ του “Νέστορα” μας και κρατ.: αδ. Γιώργου Νικολάου. Ολοκλήρωσε με την ανασκόπηση των γεγονότων της παρελθούσης τριετίας και την εξαγγελία των στόχων της επόμενης περιόδου.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο ΥΜΤ ο οποίος χαιρετώντας χωριστά τους αδελφούς των Συμβολικών Στοών, των Φιλοσοφικών και τους φιλοξενούμενους μας αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα πορείας μας. Μεταξύ άλλων είπε: “… Από την πρώτη στιγμή λειτουργήσαμε με ανοιχτότητα προσκαλώντας σε δημόσιες συναντήσεις αδελφούς και αδελφές άλλων Σωμάτων. Αυτό προκάλεσε απορίες σε ορισμένους που αναρωτήθηκαν αν είναι”κανονικές” αυτές οι πράξεις. Τέτοιες πράξεις γίνονται κάθε χρόνο για παράδειγμα στη Γαλλία όπου στο κλείσιμο της περιόδου η Μεγάλη Στοά της Γαλλίας προσκαλεί όλα τα άλλα σώματα αμιγή, μικτά κλπ και σε αναστολή εργασιών συνεορτάζουν. Κανονικότητα σημαίνει αυστηρή εφαρμογή της παράδοσης και του Τύπου που ασκεί ο καθένας μας στις επίσημες εργασίες. Τεκτονικός Πολιτισμός του 20ου και 21ου αιώνα είναι να συνομιλούμε ευθαρσώς και δημοσίως. Από την πρώτη στιγμή που επανεγκαταστήσαμε τον Τύπο στην Ελλάδα επικεντρωθήκαμε στην καθαρή Σκωτική παράδοση. Η σοβαρότητα της προσέγγισης μας σύντομα επιβραβεύτηκε από τους αδελφούς του εξωτερικού και του εσωτερικού…

Ποια είναι η Σκωτική Παράδοση; Οι Ιακωβίτες μεταφέρουν τον προϋπάρχοντα της πρώτης Μεγάλης Στοάς του Λονδίνου Τεκτονισμό στη Γαλλία και εκεί ιδρύουν τη Μεγάλη Στοά της Γαλλίας.

Σκωτική παράδοση σημαίνει ανώτερη του Διδασκάλου παράδοση, αυτό που από την πρώτη στιγμή ονομάστηκε και ονομάζουμε, ανώτεροι βαθμοί.

Γύρω στο 1740 υπάρχουν και λειτουργούν αμιγείς Γυναικείες Σκωτικές Στοές με το δικό τους Τυπικό. Είναι αυτές που όταν αργότερα ιδρύθηκε η Μεγάλη Ανατολή και συγκέντρωσε υπό την σκέπη της τους διαφορετικούς Τύπους θα γίνουν γνωστές ως Στοές Υιοθεσίας.

Αργότερα και στα τέλη του 19ου αιώνα, από τις Στοές που σχετίζονται με το Ύπατο Συμβούλιο της Γαλλίας θα γεννηθεί η Grande Loge Symbolique Ecossaise και από αυτήν πριν από ακριβώς 130 χρόνια θα γεννηθεί ο μικτός τεκτονισμός, το Droit Humain.

Θα ακολουθήσει η επανίδρυση της Grande Loge de France το 1894 ολοκληρώνοντας την προσπάθεια για την επαναφορά της πνευματικότητας στις τεκτονικές εργασίες και της συντήρησης της Σκωτικής Παράδοσης…

Παραμένουμε μακριά από τις πολιτικές επιλογές που διαιρούν και επαναπροσδιορίζουν την παράδοση μας αποσπασματικά ως επιγενόμενα, παράπλευρα κλπ σώματα με σκοπούς που δεν μας αφορούν.

Τι μας χωρίζει και τι μας ενώνει;

Μας χωρίζει η κανονικότητα της μορφής του Τύπου που ασκεί ο καθένας και όλοι καλώς πρέπει να ασκούν την παράδοσή τους δυναμικά, υπερήφανα και υπεύθυνα. Εμείς διατηρούμε αυστηρά την αμιγή παράδοση στις εργασίες μας .

Τι μας ενώνει; Η κοινή Σκωτική καταγωγή και το φιλελεύθερο πνεύμα της κοινής Σκωτικής παράδοσης.

Από την πρώτη στιγμή τολμήσαμε και λειτουργήσαμε με ανοιχτότητα προς όλους, θέλοντας να μιλήσουμε επιτέλους με την γλώσσα του πολιτισμού της εποχής μας και όχι παρελθόντων αιώνων. Στην ελληνική πραγματικότητα που όλοι την γνωρίζετε και όλοι γνωριζόμαστε είναι απαραίτητο να εργαστούμε για να κατακτήσουμε και κάτι ακόμα, την μεταξύ μας Εμπιστοσύνη…”

Ο ΥΜΤ ολοκλήρωσε τις ευχές του με τις προπόσεις και την κοπή της πίτας και στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο και ευχήθηκαν με τη σειρά τους και οι εκπρόσωποι των άλλων τεκτονικών σωμάτων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον μεγάλο απόντα της βραδιάς , τον Μεγάλο μας Διδάσκαλο Ενδοξοτ. Αδελφό Παναγιώτη Θαλάσση που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό και τις ευχές του μετέφερε ο Μεγάλος Καγκελάριος.

Εκ της Μεγάλης Γραμματείας.

Το βρήκατε ενδιαφέρον; Μοιραστείτε το...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Εκτύπωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top