Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
ΕΙΣΔΟΧΗ

Μήνυμα Μεγάλου Διδασκάλου: «28η Οκτωβρίου. Για την μνημοσύνη της ανθρωπιάς και της ελεύθερης βούλησης»

Αδελφοί,

Ο ελληνικός Σκωτικός Τύπος από την ίδρυσή του τιμά την ελευθερία ατόμων και εθνών, την ελευθερία της βούλησης σε κάθε εκδοχή της. Έτσι τιμούσε πάντα και την Ελληνική Πατρίδα, της οποίας ο λαός και η παράδοσή του είναι η πεμπτουσία, ο λόγος και η βάση ύπαρξής της.

Το παρελθόν αυτής της Πατρίδας είναι και αιτία αλλά και το εφαλτήριο του μέλλοντος αυτού του λαού.

Για τούτο και τις τεκτονικές ιδέες της Ελευθερίας, Ισότητας, Αδελφότητας, σε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, ας θυμόμαστε ως πεδίον συλλογισμού και δράσης, το πνεύμα ενότητας και την αδίστακτη και απαράμιλλη αντίδραση των απανταχού Ελλήνων στη προσβολή αυτών των αρχών, στην ιταμή ιταλικογερμανική επιβουλή κατά της Πατρίδας αυτής.

Και βέβαια υπήρξαν πολεμοκάπηλοι, εθνικοί μειοδότες, αισχροκερδείς καιροσκόποι, επίορκοι και απάτριδες. Ήταν όμως η μειοψηφία και αυτό που μετρά είναι η στάση και η ψυχή της συντριπτικής πλειοψηφίας, που υπερέβηκε και τα όρια του προσδοκόμενου, του λογικού. Πολέμησε σθεναρά στα μέτωπα πολέμου, άντεξε καρτερικά την ξένη κατοχή με άσβεστη την ελπίδα της αποτίναξής της, αντιστάθηκε όσο κανείς άλλος λαός στις κατοχικές δυνάμεις, επανειλημμένα χάλασε τα σχέδια του Άξονα με πράξεις θυσίας, ενώ χυνόταν άφθονο το αίμα των ελληνόπαιδων στον τόπο τους αλλά και στα απανταχού πολεμικά μέτωπα. Πάλεψε για τις ιδέες που και ο τεκτονισμός μας τιμά, δίχως να προσβλέπει σε επαίνους και επιβραβεύσεις, αφηρωϊσμούς και τιμές όποιου Τσώρτσιλ.

Ας σταθούμε σε αυτά και ας θυμόμαστε τι έκαναν οι τόσο κοντινοί μας πρόγονοι, με θυσίες και με λάθη, και ας μάθουμε και διαλέξουμε και μιμηθούμε ότι η κρίση και η συνείδηση διαλέξει για να το κάνουμε τρόπο ζήσης του παρόντος για χάρη ενός εθνοφελούς και ανθρώπινου μέλλοντος, όπως ακριβώς τα τεκτονικά φώτα δείχνουν.

Προς τούτο και υπό το πρίσμα τούτο ας δούμε τον συνημμένο πανηγυρικό και ας μη ξεχνάμε.

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος

Παναγιώτης Θαλάσσης

Χρυσάνθη Σοφιανοπούλου – 28η Οκτωβρίου 1940 Πηγή: www.inarcadia.gr

2018-03-30T09:49:46+00:00

Αφήστε ένα σχόλιο