Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
ΕΙΣΔΟΧΗ

Δελτίο Τύπου 24ης Μαΐου 2018 (επίσκεψη Στοάς Νεμάνια)

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης και εμβάθυνσης των σχέσεων της Μεγάλης Στοάς Ελλάδος με δυνάμεις του εξωτερικού, η Στοά «Μακεδών» Ανατολής Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε αντιπροσωπεία Σέρβων αδελφών από τη Στοά «Νεμάνια» Ανατολής Νις, της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Σερβίας κατά το διήμερο 19/20 Μαΐου.

Οι Σέρβοι αδελφοί ξεναγήθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας  με την επίσκεψη τους στον τομέα των συμμαχικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ της Θεσσαλονίκης όπου κατέθεσαν στεφάνι στους Σέρβους πεσόντες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολούθησε περιήγηση σε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης μας,   μεταξύ άλλων στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου πολιούχου της πόλης, στην Αψίδα του Γαλέριου και στις υπόγειες στοές του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Μετά από αυτά, οι επισκέπτες απόλαυσαν θαλασσινή βόλτα στον Θερμαϊκό και όπως συμβαίνει κατά παράδοση, η ελληνική και τεκτονική φιλοξενία της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με ένα δείπνο αγάπης.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 20/05 περιλάμβανε κοινές  Εργασίες των Στοών «Μακεδών» και  «Πελασγός» Ανατολής Αλεξανδρούπολης. Ο Σεβάσμιος της Στοάς «Μακεδών» υποδέχτηκε προσηκόντως  τους Σέρβους αδελφούς, τον Μεγάλο Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Ένδοξο αδελφό Κ.Ψ. μετά αντιπροσωπείας της Μεγάλης Στοάς, κομίζουσας χαιρετισμό μετά τ.τ.α.α. του Μεγάλου Διδασκάλου  Ενδοξοτάτου αδελφού Παναγιώτη Θαλάσση και τον ανταποκριθέντα στην τιμητική πρόσκληση Κραταιότατο Ύπατο Μεγάλο Ταξιάρχη.

Κύριο αντικείμενο των Εργασιών ήταν εισδοχή σε Α’ βαθμό που διεξήχθη υποδειγματικά από τους  αδελφούς της Βορείου Ελλάδος και συνεχίσθηκε με πολύωρη και όλως ενδιαφέρουσα σχετική συζήτηση, με την ενεργή συμβολή τόσον των σέρβων αδελφών, όσον και των επισκεπτών και των μελών των προαναφερομένων Στοών.

Δεδομένου ότι η ημέρα της 19ης Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αναγνώσθηκε σχετικό μήνυμα του Μεγάλου Διδασκάλου, έγιναν σχετικές αναφορές από τους παριστάμενους Μεγάλους Αξιωματικούς και τους Έλληνες Σεβασμίους και τιμήθηκε η μνήμη αυτή με την τεκτονική πένθιμη χειροκρουσία.

Οι επισκέπτες συνεχάρησαν τις ηγεσίες και των δυο Στοών για τις εργασίες της εσπέρας και την δράση τους και στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν δώρα  μεταξύ των Σέρβων και των Ελλήνων αδελφών.

Οι αδελφοί της «Νεμάνια» προσκάλεσαν τους αδελφούς της Στοάς “Μακεδών” να επισκεφτούν επίσημα την Νις μετά το καλοκαίρι, έτσι ώστε να προχωρήσουν και στην διαδικασία αδελφοποίησης των δυο Στοών, όπως έχει ήδη γίνει δεκτό και από τις δύο, ως άνω, οικείες Μεγάλες Στοές. Η συνεδρίαση και η όλη συνάντηση έληξε με ένα εξαιρετικά ευχάριστο ποτήριο αγάπης.

Από τη Μεγάλη Γραμματεία.

2018-05-25T14:24:33+00:00

Αφήστε ένα σχόλιο