Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
ΕΙΣΔΟΧΗ

Δελτίο Τύπου 12ης Μαΐου 2018 (Διάλεξη 11ης Μαίου 2018)

Την 11η Μαΐου 2018 διοργανώθηκε από την Δύναμη του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου Ελλάδος μια ακόμα διάλεξη με θέμα «Επιστήμη και Φιλοσοφία στον Αιώνα της Πληροφορίας», αφιερωμένη τιμητικά στο έργο και τις προσωπικότητες δύο πρώην Μεγάλων Διδασκάλων μας, τους τελευταίους που σεβάσθηκαν και τίμησαν τον θεσμό του Σκωτικού Τεκτονισμού και το Τάγμα του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, τους διοικήσαντες την Μεγάλη Στοά μας στη κρίσιμη περίοδο 1988 – 1993, τον καθηγητή Α.Ε.Ι., πολυγραφότατο Οικονομολόγο, διεθνώς αναγνωρισμένο στην Οικονομική Ιστορία και θεωρητική Οικονομία,  και τον Μηχανικό Ε.Μ.Π. και επιτυχημένο επιχειρηματία, βαθύ μελετητή κυρίως της κοινωνικής φιλοσοφίας και της  εξέλιξης των θετικών επιστημών.

Ομιλητής της εσπέρας ήταν γνωστός για το έργο του στην εκλαΐκευση των εξελίξεων των λεγόμενων θετικών επιστημών και της φιλοσοφίας τους, συγγραφέας, Δρ. Φιλοσοφίας και Μηχανικός Ε.Μ.Π., που τον παρουσίασε παλαιόθεν γνώριμός του Δρ. Νευροχειρουργός (ιατροφιλόσοφος, τον προσφώνησε ο Μεγάλος Διδάσκαλος).

Ο Μεγάλος Διδάσκαλος, Ενδοξότατος αδελφός Παναγιώτης Θαλάσσης προλόγισε αναφερόμενος στην διοργάνωση ως απόρροια της Τεκτονικής αντίληψης για την αδιάλειπτη μάθηση και της διακηρυγμένης από τα όργανα της Μεγάλης Στοάς μας ποικιλότροπης κοινωνικοποίησης της Τεκτονικής δράσης  και της επιβαλλόμενης εξωστρέφειας του θεσμού.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη ανάγκη διαφορών για να υπάρξει κατανόηση. Επεσήμανε σημαντικές διαφορές Επιστήμης και Φιλοσοφίας σε πέντε βασικές θεωρήσεις τους: Ερωτάν – Μέθοδος – Πρόοδος – Χρησιμότης – Ψυχισμός. Έθεσε και εξέτασε το επίκαιρο – ως είπε – ερώτημα κατά πόσον η εξέλιξη της Επιστήμης θα απαλλοτριώσει την Φιλοσοφία, για να καταλήξει αποφατικά για μία τέτοια εξέλιξη. Στο μεταξύ σχολίασε και την υπεισέλευση της «πληροφορίας»  στο θέμα του.

Ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου της Ελλάδος του Αρχαίου Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου,  έκλεισε την συζήτηση με τις σχετικές παρατηρήσεις του για το δικαίωμα και καθήκον του Τέκτονα στην άνευ ορίων αναζήτηση της αλήθειας και τον εξ υπαρχής του  ενστερνισμό της επιστήμης και της φιλοσοφίας από τον τεκτονισμό, ως εκ των ουκ άνευ εργαλείων του, δίχως αδιάβατα μεταξύ τους όρια, διατρέχοντας τον διαφωτισμό και τις εντεύθεν εξελίξεις.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο τεκτονικό μας μέγαρο σε απολύτως «λευκό περιβάλλον» με την παρουσία και συμμετοχή αδελφών από τις Στοές της Μεγάλης Στοάς μας και άλλων φίλιων Ελληνικών Τεκτονικών Δυνάμεων, καθώς και  προσκεκλημένων τους, προκάλεσε δε έντονο ενδιαφέρον και έναν μεγάλο κύκλο ερωτήσεων.

Ο Ενδοξότατος αδελφός Παναγιώτης Θαλάσσης έκλεισε την εκδήλωση με επίκληση σχετικής με το θέμα αναφοράς Τεκτονικού θεσμικού κειμένου.

Τονίζεται, οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και κοινωνικότητας του Θεσμού μας, δεδομένου ότι ο Σκωτικός Τεκτονισμός που είναι γνωστό πως καθιδρύθηκε και καθιερώθηκε μέσα στις κοινωνικές εντάσεις και εξελίξεις των περασμένων αιώνων, ως ζωντανός και εξελισσόμενος θεσμός, σταθερά εστιάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία σε ότι απασχολεί και κυρίως προβληματίζει τον συμπολίτη μας και επηρεάζει το παρόν και το μέλλον του.

Η έως τώρα επιτυχία τους και η ανταπόκριση, αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για προβληματισμό και περαιτέρω αναζήτηση και μας δίνει κίνητρο για να συνεχίσουμε την οργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων, ποικίλων ενδιαφερόντων.

Από τη Μεγάλη Γραμματεία
Αθήνα, 12 Μαΐου 2018

2018-05-22T10:28:25+00:00

Αφήστε ένα σχόλιο