Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
ΕΙΣΔΟΧΗ

Μ∴Σ∴Τ∴Ε∴ – Δελτίο τύπου 23 Φεβρουαρίου 2017

Μ∴Σ∴Τ∴Ε∴ – Δελτίο τύπου 23 Φεβρουαρίου 2017

Πραγματοποιήθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου 2017 στο Τεκτονικό Μέγαρο επί της οδού Βρεσθένης οι πρώτες μετά την (από 17/02/2017) επανακήρυξη της κανονικότητας της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου τακτικές εργασίες των Στοών Αθηνών σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με εξόχως συμβολικό χαρακτήρα. Ο χώρος ήταν κατάμεστος από αδελφούς μαθητές, εταίρους, διδασκάλους, ένδοξα και κραταιά μέλη, με την παρουσία και του Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγ∴ Στ∴ της Ελλάδος.

Αντικείμενο της ημερησίας διάταξης ήταν η μύηση μαθητών στον βαθμό του εταίρου, η οποία ετελέσθη κατά το Tυπικό με την δέουσα επισημότητα και λαμπρότητα.

Τον λόγο έλαβαν αδελφοί που τόνισαν την σημασία του συμβολισμού των εργασιών του βαθμού, επονομαζόμενου και «ελληνικού», σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της ανανεωμένης και απαλλαγμένης από τα μέχρι πρότινος βαρίδια των επίορκων «εταίρων», που η μακρά παραμονή στην ηγεσία κατέδειξε πάθη ή προκάλεσε αλαζονικές και αντισυνταγματικές συμπεριφορές και αντιλήψεις, που έθεσαν σε κίνδυνο την κανονικότητα του όλου Τάγματος.

Από την Ανατολή, ο μεν πρώην Αν∴ Μεγ∴ Διδ∴ και πρ∴ Σεβ∴ αδ∴ Ι.Π., μίλησε για την σημασία του βαθμού του εταίρου εστιάζοντας στο ύψιστο ιδανικό του Τεκτονικού βίου, που αποτελεί η κοινή αδελφική πορεία των Τεκτόνων εις ελευθερία, όπως αυτή εμφανίζεται σε γραπτά ήδη από τον 14ο αιώνα, ο δε Μεγ∴ Διδ∴ Π. Θαλάσσης αναφέρθηκε στη σημειολογία της καύσης του Φοίνικα, συμβόλου των Μ∴ Στοών, που ζήσαμε με την τελευταία και καθαρτήρια (από το νοσηρό παρελθόν) Γ. Συνέλευσή μας, και στην αναγέννησή του σε λαμπρότερη και ισχυρότερη οντότητα με τις εξαιρετικές εργασίες αυτής της εσπέρας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον βαθμό του εταίρου ως αυτόν του αναζητούντος τον εαυτόν του Τέκτονα, αφού ξεπέρασε τα πάθη της ακαλλιέργητης συνείδησης και κέρδισε την αναγνώριση των αδελφών του ως ικανός «οικοδόμος» του Τεκτονικού έργου, της ανύψωσης του πνευματικού και ψυχικού «είναι» του ατόμου και μέσω αυτού, της πνευματικότητας όλης της ανθρωπότητας, ιδίως στην εποχή αυτή του απανθρωπισμού του ανθρώπου. Επεσήμανε ως απαραίτητη την ψυχική ενότητα των αδελφών, ώστε όλοι μαζί να επιτελέσουν το Τεκτονικό τους καθήκον προς τον Μ∴Α∴Τ∴Σ∴, την πατρίδα, την οικογένεια, τον συνάνθρωπο, μένοντας πιστοί στους όρκους τους προς τον θεσμό και τις διαχρονικά πανανθρώπινες αξίες του. Αναφερόμενος στα πρόσφατα δυσάρεστα διαδραματισθέντα και στην αποξένωση από τον μεγάλο όγκο των αδελφών της Μεγ∴ Στ∴ κάποιων λίγων αδελφών που παρασύρθηκαν, είτε από πλάνες και άγνοια, είτε από προσδοκίες, υπογράμμισε ότι εμείς ως Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, συνεχίζουμε την πορεία που χαράχθηκε από άξιους και αφοσιωμένους στη παράδοση και στους ορισμούς της κανονικότητας αδελφούς, έχοντας ανοικτές τις πόρτες μας στους καλοπροαίρετους και ειλικρινείς ανθρώπους, απαγκιστρωμένοι από τα δεινά του παρελθόντος.

Ο Μεγ∴ Διδ∴ κατέληξε ευαγγελιζόμενος ένα μέλλον με εσωτερική δημοκρατική τάξη, εκσυγχρονισμό δομών και πρακτικών, ουσιαστική διεθνή τεκτονική παρουσία και εξωστρέφεια, με άνοιγμα στην κοινωνία, προς όφελος τόσο του θεσμού του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου, όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, πιστοί στην Παράδοση, όπως και στην πνευματικότητα και τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του Σκωτικού Τύπου. Η συνεδρία περατώθηκε με λιτό ποτήριο αγάπης, σε κλίμα αδελφοσύνης και χαράς.

Από το Γραφείο της Μεγ∴ Γραμματείας

Ο Πρ∴ Μεγ∴ Γραμματεύς

Φ.Π.

2018-03-30T10:00:20+00:00

Αφήστε ένα σχόλιο