Μεγάλη Στοά της Ελλάδος του Αρχαίου & Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου
ΕΙΣΔΟΧΗ

Δελτίου Τύπου Ιουλίου 2013 – Μ∴Στ∴

Δελτίου Τύπου Ιουλίου 2013 – Μ∴Στ∴

Την 1η Ιουνίου συνήλθε στην τακτική ετήσια συνεδρία της η Συνομοσπονδία των Ηνωμένων Μεγάλων Στοών της Ευρώπης (Confédération des G.L.U.D.E.). Η συνεδρία έλαβε χώρα στο Παρίσι και στο Τεκτονικό Μέγαρο της οδού Puteaux αρ. 8 της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας. Την Μ∴Σ∴Τ∴ Ελλάδος του Α∴& Α∴Σ∴Τ∴ εκπροσώπησε ο Ενδοξώτατος Μ∴ Διδάσκαλος, συνοδευόμενος από τον Μ∴ Θησαυροφύλακα. Κατ’ αυτήν:

  • Επικυρώθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίας, που πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο του 2012 στο Βελιγράδι της Σερβίας.
  • Συζητήθηκε εν εκτάσει το θέμα της μετατροπής ή απορροφήσεως της Συνομοσπονδίας των GLUDE από μια Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μ∴ Στοών. Το ζήτημα αυτό είχε απασχολήσει δια μακρόν τις αντιπροσωπείες των Μ∴ Στοών – Μελών των GLUDE κατ’ επανάληψη σε προηγούμενες Συνεδρίες. Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα η μετατροπή της σε «Παγκόσμια Συνομοσπονδία των Μ∴ Στοών του Α∴& Α∴Σ∴Τ∴.
  • Το σχέδιο της νέας Συνθήκης ανέλαβε να το συντάξει μέσα στα πλαίσια των σχετικών συζητήσεων ο Πρόεδρος της Confédération και να το παρουσιάσει στις εθνικές αντιπροσωπείες κατά την ενδιάμεση Συνεδρία που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο 2013 στην Μαδρίτη, ώστε να ψηφισθεί τελικά τον Ιούνιο του 2014 στην ετήσια Συνεδρίαση.
  • Έγινε δεκτή οριστικά η εισδοχή ως τακτικών μελών της Μ∴ Στοάς της Λεττονίας και της Μεγάλης Στοάς της Παραγουάης.
  • Εξελέγη ομόφωνα για ένα ακόμη χρόνο Πρόεδρος ο πρώην Μ∴Διδ∴ της Μεγάλης Στοάς της Γαλλίας Ένδοξος και φιλτ∴ αδ∴ Alain Graesel.
  • Τέλος και μετά ομόφωνη απόφαση καθορίστηκε ως μόνιμος τόπος τέλεσης των ετήσιων συνεδριών της Συνομοσπονδίας το Παρίσι στο Τεκτονικό Μέγαρο της οδού Puteaux αρ. 8. Η ετήσια τακτική συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας θα γίνεται πάντοτε την Πέμπτη, που προηγείται της Κυριακής, κατά την οποία τελείται το κλείσιμο των εργασιών της Γενικής Συνελεύσεως της Μ∴ Στοάς της Γαλλίας (περί το Θερινό Ηλιοστάσιο).

Μετά το πέρας των τόσο γόνιμων αλλά και σημαντικότατων για τον Παγκόσμιο Τεκτονισμό εργασιών επακολούθησε επίσημο γεύμα μέσα σε εξαιρετικά θερμή και αδελφική ατμόσφαιρα. Οι εθνικές αντιπροσωπείες αναχώρησαν για τις πατρίδες τους ανανεώνοντας τις ευχές τους για την προσεχή τους συνάντηση.

Την 16η Ιουνίου συνήλθε σε πανηγυρική Συνεδρία σε Α° η Μεγάλη Στοά της Γαλλίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί το κλείσιμο των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Κατ’ αυτήν παρέστησαν 45 Μεγάλες Στοές από την Γαλλική Επικράτεια και τις Ηπείρους Ευρώπης, Ασίας, Αμερικής και Αφρικής.

Την Μεγάλη μας Στοά μετά σχετική τιμητική πρόσκληση, όπως πάντοτε εδώ και 22 χρόνια, εκπροσώπησε ο Επίτιμος Μ∴ Διδάσκαλος και πληρεξούσιος για τις διεθνείς σχέσεις συνοδευόμενος από τον Μ∴ Ρήτορα.

Μετά μακρά αλλά εξαιρετικά λαμπρή τελετή κατά την οποία ο Επίτιμος Μ∴ Διδάσκαλος προσφώνησε καταλλήλως τον επανεκλεγέντα Μ∴ Διδ∴ της Μ∴ Στοάς της Γαλλίας Ενδοξοτ∴ και φιλτ∴ αδ∴ Marc Henry επακολούθησε επίσημο γεύμα προς τιμή των εθνικών αντιπροσωπειών. Κατ’ αυτό η αντιπροσωπεία μας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με γάλλους αδελφούς και άλλους καλούς παλαιούς φίλους αδελφούς και να ανανεώσει αδελφικούς δεσμούς, ανοίγοντας παράλληλα και σχέσεις με νέους πρωτοεισερχόμενους σ’ αυτό το σημαντικώτατο παγκόσμιο τεκτονικό γίγνεσθαι.

Την 28η Ιουνίου η Μ∴ Στοά μας με την σύμπραξη και του Υπάτου Συμβουλίου πραγματοποίησε το ετήσιο συμπόσιο για το Θερινό Ηλιοστάσιο.

Κατ’ αυτό παρέστησαν ο Ενδοξώτατος Μ∴ Διδάσκαλος, ο Κραταιώτατος Ύπατος Μ∴ Ταξιάρχης και οι Κραταιοί και Ένδοξοι αδ∴ αδ∴ συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους.

Ο Ενδοξώτατος Μ∴ Διδάσκαλος καλωσόρισε και προσεφώνησε τους αδ∴ και προσκεκλημένους και μίλησε δι’ ολίγων για τη σημασία του Θερινού Ηλιοστασίου.

Στη συνέχεια ο Ένδ∴ αδ∴ Μ∴ Ρήτωρ Π. Θαλάσσης έλαβε τον λόγο και αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά πεπραγμένα της Μ∴ Στοάς της περιόδου Οκτωβρίου ΄12 – Ιουνίου ΄13.

Στη συνέχεια ο Κραταιώτατος Ύπατος Μ∴ Ταξιάρχης αναφέρθηκε σ’ αυτά που το Τάγμα γενικώτερα ελπίζει να πραγματοποιήσει κατά την νέα περίοδο Οκτωβρίου ΄13 – Ιουνίου ΄14.

Επακολούθησε λαμπρό δείπνο και η όμορφη βραδιά έκλεισε με την ανοιχτή αλυσίδα μεταξύ των αδελφών, που έδωσαν μεταξύ τους ευχές για την επόμενη συνάντησή τους την 1η Οκτωβρίου τ. έτους στο Τεκτονικό μας Μέγαρο.

Από τη Μ∴ Γρ∴

2018-03-30T10:28:14+00:00

Αφήστε ένα σχόλιο